Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тулупите" и техните народни представители. Или защо популизмът не е добър съветник


Народните представители продължавата да получават 2/3 от заплатите си за други разходи, за които не дължат отчетн
Народните представители продължавата да получават 2/3 от заплатите си за други разходи, за които не дължат отчетн

Ако онези граждани, които спазват указанията и си стоят вкъщи са „тулупи”*, какво тогава са техните народни представители, които "чупят Конституцията" заради едни 3 хиляди лева? Такъв въпрос зададе политологът от Нов български университет (НБУ) проф. Евгений Дайнов в коментар на разкритието на Свободна Европа, че депутатите все пак продължават да получават пари, въпреки че гласуваха да се откажат от своите заплати в знак на солидарност със засегнатите икономически от мерките срещу коронавируса.

Изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" и политолог ​Първан Симеонов вижда в действията на Народното събрание желание да угоди на премиера Бойко Борисов, който заръча намаляване на депутатските заплати, след като стана ясно, че те са увеличени след автоматична индексация. Пиар експертът и управляващ партньор на комуникационната агенция SiteMedia Consultancy. Любомир Аламанов пък напомни, че „популизмът никога не е добър съветник“.

На 6 април Народното събрание реши не само депутатите, но също министри, членове на политическите им кабинети, както и ръководители на държавни и изпълнителни агенции, също да не получават заплати до края на извънредното положение. То беше обявено на 13 март и продължава до 13 май. По-късно обаче се оказа, че депутатите нямат право по конституция да лишават някой друг от заплата, а засегнатите лица са карани да попълват декларации, че са съгласни с решението на парламента.

"При варварите управляват силните"

„Цивилизацията е управление на слабите. Конституционното устройство на цивилизованите страни изрично пази обикновените хора от произвола на силните и на овластените. При варварите управляват силните. Върху тяхната воля няма ограничения. Всяко тяхно желание е закон за останалите“, коментира политологът Евгений Дайнов. „Или, както преди още десетилетие ни обясни простичко депутатът от ГЕРБ Емо Ротманса: „Властта е наша, гората е наша. Правим, каквото си искаме”.

„Напоследък в това варварство се включи и онази висша власт, чиято работа е да пази слабите от силните – Народното събрание. Изпаднал в пълно подчинение на Върховния вожд, българският парламент със сила потъпква всякакви конституционни ограничения. Започна се с приемането на лобистки поправки в един закон, които да променят друг така, че някой приятел на властта да направи големи пари. Днес виждаме, как се свършва: с директно погазване на Конституцията. Пак заради едни пари, но този път – на самите депутати“, каза още професорът от НБУ.

Евгений Дайнов отбеляза, че в дебата в парламента „не се намери един депутат от 240, който да се изправи и да каже: „Не, аз няма да потъпквам Конституцията, в която съм се клел, за да получавам тайничко едни 3 000 лева месечно, докато тръбя, че нямам заплата”. Нито един! А с нищо невиновни в случая чиновници подписват декларации, че наистина, реално, без финтовеq няма да си вземат заплатата, за да не кършат хатъра на силните“.

„Ако онези граждани, които спазват указанията и си стоят вкъщи, са „тулупи”, какво тогава са техните представители, които чупят Конституцията заради едни 3 000 лева?“, попита Дайнов.

"Много от нещата зависят от една воля"

„Случилото се е следствие от факта, че в нашия стил на управление много от нещата зависят от една воля – волята на Борисов. Решението на парламента явно е един причудлив формат да се облече тази воля в законосъобразна форма, след като Борисов поръча заплатите да бъдат намалени“, коментира Симеонов.

По думите му генералното възприятие на обществото „пак ще е и с насмешка, и с раздразнение“. Първан Симеонов смята, че в анализа на ситуацията трябва да се включи и фактът, че е редно заплащането на работата на депутатите да не се приема като нещо лошо. „Начинът, по който българите възприеха автоматичното индексиране на заплатите на народните представители (нещо, което е законово заложено), показва един тревожен симптом – очевидно за гражданите у нас парламентът е лош каквото и да направи. В началото, когато събиранията на публични места бяха забранени, а Народното събрание заседаваше, мнозина казваха питаха „защо се събират, нали е забранено“. После, когато парламентът реши да не заседава, мнозина твърдяха обратното: „Как е възможно парламентът да не работи“. Според Симеонов отношението към народните представители „малко прилича на вица „Зайо, защо си с шапка? Зайо, защо си без шапка“.

Политологът обаче намери обяснение на това отношение. Хората виждат, че парламентът не полага достатъчно усилия да върши смислени неща. Самият факт, че народните представители лишават от заплати министри и чиновници без да имат право на това по конституция е доказателство. Затова има и недоверие в решенията на парламента, а и в отношението към парламента като цяло, смята Симеонов.

„Популизмът не е добър съветник“

Потърсен за коментар пиар експертът Любомир Аламнов започна с думите, че „основно правило в кризисния мениджмънт е, че хората трябва да се опитат първо да се успокоят и след това да взимат решения“.

„В противен случай емоциите могат да доведат до предприемане на погрешни мерки, макар и под добронамерен предлог. И това го преподаваме още на първокурсниците“, допълни той.

„Популизмът никога не е добър съветник. Особено в случай на криза. Работата на депутатите е да правят закони, не да даряват пари. А ние, като избиратели, имаме нужда от народни представители, които разумно преценяват анти-кризисните мерки“, смята Аламнов. По думите му ако парламентаристите не могат да видят резултатите от едно просто отказване от заплати, „леко съм притеснен как ще предвидят развитието на икономиката“.

„И определено имаме нужда от народни представители с онзи вътрешен категоричен императив, който би им подсказал кога да кажат едно просто "извиняваме се, сбъркахме“, допълни експертът.

*- в неделя по време на пресконференция в Министерския съвет Бойко Борисов каза по адрес на тези, които критикуват действията му: "Докато некои тулупи спат до обед и после ми пишат постове и ми задават въпроси".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG