Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нарастване от над 3% за последното денонощие. Дължи се на тестване в домове и на българи, върнали се от чужбина


Доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб
Доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб

През последното денонощие са потвърдени 54 случаи на коронавирус в България. Общият брой на доказано заразени с COVID-19 в страната достигна 1778. Това съобщи Министерството на здравеопазването по данни на Националния оперативен щаб.

Днес са доказани 74 нови случая, а 353 са хората, настанени в болниците. Има 91 медицински лица с потвърден COVID-19.

С цел ограничаване на разпространението на вируса, България обяви извънредно положение на 13 март, което предстои да бъде отменено на 13 май. Тази седмица част от ограничителни мерки за движение и работа бяха махнати. Не е задължително носенето на маски на открито и е частично позволен достъпът до паркове и планини. От 6 май няма Контролно-пропускателните пунктове (КПП) на изходите на областните градове. Заведенията имат право да отворят за посетители само на външните си маси, които трябва да са на минимално разстояние от 1,5 м.

Нарастването на потвърдените случаи през последното денонощиe e процентно по-високо от обичайното за страната, каза на сутрешен брифинг в сряда секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димов. Това се дължи на таргетното (целенасочено - б.р.) изследване на домовете за стари хора, както и изследването на българи, които се връщат с полети от различни страни, поясни той.

Като повод за оптимизъм той посочи успеха от бързото локализиране на огнищата, които възникват.

Излекувани са нови 18 случаи, с което броят на излекуваните става 360. Починали са трима мъже в болници във Велико Търново, Габрово и Сливен. Всички имат редица придружаващи заболявания, допълни доц. Димов.

Към статистиката се добавя и случаят на доктор Нели Пандова от столичната Спешна помощ, за която се потвърди, че е била носител на коронавирус.

В световен мащаб са констатирани над 80 000 нови случаи, с които броят на хората, заразени с коронавирус минава 3, 6 милиона. САЩ, Русия и Великобритания продължават да са с най-много нови случаи на COVID-19. Тук можете да следите развитието на заразата по света – информацията се подновява на всеки час. На Балканите най-много са случаите в Турция, Румъния и Сърбия, а с най-малко е Гърция, където има десет нови случаи.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG