Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брюксел: Българската икономика ще се свие със 7,2% тази година, но ще се възстанови догодина


Българската икономика ще се свие със 7,2 на сто тази година, преди да се възстанови с 6 на сто догодина. Това смята Европейската комисия в своите икономически прогнози, обявени днес. За целия Европейски съюз се очаква свиване на икономиката със 7,5 на сто тази година и растеж от 6,1 на сто през 2021 г.

Силата на българската икономика и положителният външен и фискален баланс преди COVID-19 би трябвало да помогнат на страната да се възстанови от голямото икономическо сътресение, предизвикано от пандемията, посочва Комисията.

Първият случай на COVID-19 в България беше регистиран на 8 март. На 13 март беше въведено извънредно положение, което беше удължено до 13 май. За 2 месеца са затворени всички молове, хотели, барове, концертни зали, кина и театри. Пътуването е ограничено, както за българи в страната, така и за чуждестранни туристи. Хронологията на разпространението на болестта в България и мерките за овладяването ѝ можете да проследите тук.

През февруари, преди удара на пандемията от коронавирус, Европейската Комисия залагаше на растеж на българската икономика от 2,9 % през 2020 г., съобщи БТА. В сравнение за 2019 г. страната ни отчете повишение на брутния вътрешен продукт от 3,4 на сто.

Възстановяване на икономическата активност се очаква през втората половина на 2020 година с постепенното премахване на ограничителните мерки. Очаква се вътрешното търсене да укрепне още през третото тримесечие и да продължи да расте през четвъртото тримесечие, се посочва в документа.

Европейската комисия отбелязва, че безработицата се увеличава, въпреки че правителствената подкрепа смекчава удара върху пазара на труда. За тази година очакванията са безработицата да достигне 7 на сто, а през 2021 да се понижи до 5,8 на сто.

Равнището на безработица се е увеличило значително след въвеждането на мерките срещу разпространението на коронавируса, посочва Комисията, допълвайки, че тенденцията частично е засилена от завръщащи се от чужбина работници.

Най-много работни места ще бъдат загубени в сектора на услугите, където нарушаването на дейността се очаква да продължи най-дълго, предвижда Брюксел.

България посреща пандемията от Ковид-19 със силна фискална позиция, коментира институцията, като припомня, че бюджетният излишък миналата година е достигнал 2,1 на сто.

Заради трудната макроикономическа ситуация, при която ще се увеличат разходите за безработица и социални помощи и ще намалеят приходите от данъци, България ще отчете бюджетен дефицит от 2,8 на сто тази година и 1,8 на сто догодина, според ЕК.

В света заразените с коронавирус са повече от 3, 6 милиона. САЩ, Русия и Великобритания продължават да са с най-много нови случаи на COVID-19. Тук можете да следите развитието на заразата по света – информацията се подновява на всеки час.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG