Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сърбия излезе от извънредното положение, Испания отново го удължи, а Полша отложи изборите


Сервитьори с маски обслужват клиенти в кафене в сръбската столица Белград
Сервитьори с маски обслужват клиенти в кафене в сръбската столица Белград

Сръбският парламент отмени в четвъртък извънредното положение, обявено на 15 март, за да се ограничи разпространението на пандемията от коронавирус. Премиерът на страната Ана Бърнабич мотивира предложението с данни, че вече са изпълнени всички условия, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО).

"От повече от седмица в Сърбия има по-малко от 5 на сто заразени (от всички изследвани), което е едно от основните условия за отмяна на извънредното положение", заяви тя пред сръбските депутати.

Според официалните данни към четвъртък в Сърбия са потвърдени 9791 случая на COVID-19, жертвите са 203, а оздравелите – 1971. От 15 март в страната беше наложен вечерен час със забрана за излизане между 18.00 и 5.00 часа в работните дни, а от средата на април на възрастните хора беше разрешено да излизат само за един час дневно.

В понеделник сръбските власти облекчиха ограничителните мерки, разрешавайки на ресторантите и кафенетата отново да работят. Очаква се скоро да бъдат отворени и търговските центрове.

Междувременно Конгресът на Испания за четвърти пореден път удължи извънредното положение в страната, след като премиерът Педро Санчес си осигури подкрепата на опозиционните групи за удължаване на спешните правомощия за борба с коронавируса. Извънредното положение беше въведено на 14 март, а поредното му удължаване е за още 14 дни.

"Няма абсолютно правилни решения, но отмяната на извънредното положение сега би било абсолютна грешка", коментира Санчес, подчертавайки, че единствено свободата на придвижване остава ограничена.

Централен площад в Мадрид, опразнен заради извънредното положение
Централен площад в Мадрид, опразнен заради извънредното положение

Към четвъртък в Испания са потвърдени над 220 000 случая на COVID-19, над 25 000 жертви и повече от 126 000 оздравели. Въпреки това новото удължаване на извънредното положение беше посрещнато с нарастващи възражения от опозицията.

Пандемията от коронавирус стана повод за отлагане на президентските избори в Полша, предадоха в четвъртък световните агенции. Председателят на долната камара на парламента ще обяви нова дата възможно най-скоро, се казва в съвместно изявление на лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински и Ярослав Говин, председател на партия "Споразумение", която е по-малкият партньор в управляващата коалиция.

Плановете на управляващите са вотът да бъде проведен по пощата, за да се гарантира едновременно безопасността и "възможността на поляците да участват в демократични избори", отбелязва Асошиейтед прес. Партия "Право и справедливост" настояваше изборите да се проведат по план въпреки пандемията, а опозицията я обвини, че поставя политическата изгода преди общественото здраве, припомня Ройтерс.

В световен мащаб броят на потвърдените случаи на носители на коронавирус към четвъртък сутринта надхвърля 3.7 млн. души, жертвите са над 260 000, а оздравелите са повече от 1.2 млн. души. Карта със статистическите данни по света можете да видите тук. Ситуацията с развитието на епидемията от коронавирус в България можете да следите тук.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG