Връзки за достъпност

Извънредни новини

4 милиона заразени: Франция, Белгия, Турция разхлабват мерките


Мъж от Оушън сити в американския щат Мериленд е излязъл на разходка, след като някои от ограниченията там бяха свалени
Мъж от Оушън сити в американския щат Мериленд е излязъл на разходка, след като някои от ограниченията там бяха свалени

Броят на потвърдените случаи на инфекция с коронавирус надхвърли четири милиона души по света, след като в нощта срещу неделя поредната бариера беше премината. Починалите от COVID-19 са над 279 хиляди, по данни на Университета "Джонс Хопкинс" в САЩ.

Първият един милион заразени бяха достигнати на 3 април. Световната здравна организация обяви епидемията за световна на 10 март, след като първите случаи бяха докладвани от Китай в края на декември. Вижте картата за разпространението на пандемията по света.

Най-много потвърденикъм събота случаи има в САЩ – 1,3 милиона, Испания (224 хил.), Италия (218 хил.), Великобритания (216 хил.) и Русия (210 хил.).

Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ съобщи за нови 25 996 случая за денонощието и 1557 починали, с което общият им брой достигна 77 034. В Русия през последните 24 часа са регистрирани нови 11 012 случая, като се запазва тенденцията от последните седем дни за дневно увеличение от над 10 хил. случая. Половината от заразените са в Москва, но ситуацията се усложнява и в Санкт Петербург, където бяха въведени допълнителни ограничения.

До момента Европа е най-силно засегнатият континент с над 1,7 милиона потвърдени вирусоносители и повече от 155 хиляди жертви. С изключение на Обединеното кралство (3896) и Италия (1083) в останалите европейски държави регистрираните случаи за последното денонощие са под 1000. В Турция са открити още 1546 заразени.

На Балканите най-бързо се увеличават новозаразените в Румъния – 320 за последното денонощие и най-бавно в Албания – 6.

В Китай са установени 14 нови заразени. Това е най-големият брой от 28 април и първият случай за последния повече от месец в Ухан, откъдето тръгна заразата, съобщи Ройтерс. В Южна Корея положителните проби в неделя са 34 – най-голямо дневно увеличение от месец. Кметът на Сеул заповяда ново затваряне на баровете и клубовете, след като заразата беше проследена до 29-годишен мъж, посетил 7 клуба в столицата.

Франция разхлабва мерките от понеделник

С 80 починали през денонощието и над 2800 души в интензивните отделения, Франция започва от понеделник постепенно облекчаване на ограниченията. От 11 май страната ще бъде разделена на три зони според строгостта на мерките. В източната част от страната, която е най-силно засегната от епидемията и включва и Париж, те остават без съществена промяна. Отварят само бизнеси, които изискват присъствие, в транспорта задължително ще се носят маски. В жълтата зона – в централната част на Франция, режимът в отделните градове е индивидуален и ще се определя от префектите въз основа на заболеваемостта. Най-западните перфектури са в зелена зона, където почти всички икономически дейности се подновяват с допълнителни мерки за хигиена и дистанция.

От понеделник във Франция ще може да се излиза без конкретно потвърждение, ограниченията за пътуване са до 100 км от дома. Ресторантите и кафенетата остават затворени, както и кината и фитнесзалите. Ще бъдат отворени библиотеките и музеите. Магазините, без моловете и фризьорските салони, ще подновят работа. Пристигащите от чужбина подлежат на 14-дневна карантина с изключение на пограничните работници. До септември събитията не могат да събират на едно място повече 5000 души. Извънредното положение е удължено до 24 юли.

Белгия отваря магазините и проследява контактите

Нехранителните магазини ще бъдат отворени в понеделник и в Белгия, където градският транспорт се връща към нормален ритъм на работа. Гражданите обаче са задължени да носят маски в обществения транспорт, а общините ги раздават по адресна регистрация. Заведенията остават затворени, но хората ще могат да канят вкъщи до четирима приятели или роднини, като посетителите трябва да бъдат винаги едни и същи.

В сила влиза нова дистанционна система за проследяване и изолиране на контактните на заразени с коронавируса. Очаква се тя да покрива до 1000 души дневно, като насочва, инструктира и контролира движението на подлежащите на изолация.

Турция позволи на възрастните да излизат

В Турция се очаква постепенно облекчаване на ограниченията на фона на спадането на активните случаи до 44 хиляди. Общият брой на оздравелите в страната е над 89 000 души от 137 хил. потвърдени.

Забраната за излизане през почивните дни в 24 от най-големите градове в Турция остава, но възрастните над 65 г., децата и тийнейджърите, ще могат да излизат от домовете си между 11 и 15 часа.

Бръснарските и фризьорските салони отварят от понеделник под условие за допълнителните мерки за спазване на дистанция и хигиена. Таксиметровите шофьори и техните пътници са задължени да носят маски, а всяка кола трябва да има дезинфектант или одеколон, който клиентите трябва да ползват при влизане в таксито.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG