Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ регистрираха най-нисък брой починали от март насам. Ново огнище на COVID-19 в Южна Корея


Децата в Женева, Швейцария, вече се връщат в училище, след като от понеделник властите облекчиха допълнително мерките, въведни за борба с COVID-19
Децата в Женева, Швейцария, вече се връщат в училище, след като от понеделник властите облекчиха допълнително мерките, въведни за борба с COVID-19

През последното денонощие в САЩ бяха регистрирани 776 починали, които са били заразени с COVID-19, което е най-малкият брой жертви в рамките на 24 часа в страната от март насам, съобщава „Франс прес“.

По данни на университета „Джон Хопкинс“ починалите от заразата са близо 80 хил. души, а заразените в най-тежко засегнатата страна в света са над 1.3 млн. души.

От Белия дом продължават да настояват за рестарт на повечето бизнеси във възможно най-кратки срокове. Един от съветниците на президента Доналд Тръмп - Лари Кудлоу, заяви, че благодарение на предприетите мерки, както и иновации, въведени от бизнеса, е възможно безопасното връщане на хората на работните им места. Експертът заяви също, че през май или юни нивата на безработица в страната ще достигнат над 20%.

На фона на тези призиви обаче оглавяващият антикризисния щаб и вицепрезидент на САЩ Майк Пенс доброволно се е подложил на изолация, след като член на екипа му е бил заразен с COVID-19. Засега самият Пенс е дал отрицателни проби за коронавирус.

Европа

В понеделник Русия излезе на трето място в света по брой случаи на COVID-19 като повече слуаи има само в САЩ и Испания. За последното денонощие в страната са регистрирани над 11 500 нови заразени. Така общият брой на заболелите в Русия вече надхвърля 221 000 души, починалите са над 2000, а оздравелите – над 39 800.

Повече от половината от общия брой на случаите - близо 116 000, са регистрирани само в столицата Москва. Останалите огнища на заразата са в региона на Подмосковието и Санкт Петербург.

Във Франция, която е сред най-тежко засегнатите страни в световен мащаб, от понеделник започва постепенно излизане от наложената строга карантина. След решение на парламента във всички градове се отменя задължителната употреба на хартиен формуляр или електронен пропуск с QR код, с които досега бе разрешено на хората да напускат за кратко дома си.

Близо 60 % от регионалните влакове, както и една четвърт от високоскоростните композиции, свързващи отделните точки в страната, отново ще се движат по разписанията си. Отварят се и всички магазини, с изключение на големите вериги, в които площта е над 40 хил. м2. На повечето места парковете са отворени само за хората, които искат да спортуват индивидуално.

Нидерландия значително отслабва въведените мерки като в страната работа възобновяват детските градини и началните училища. В допълнение отварят и библиотеките, както и фризьорските и козметичните салони. Последните ще обслужват клиенти, след като са се уверили, че те нямат никакви симптоми.

Швейцария започва втори етап от облекчаването на наложените мерки и подновява работата на средните училища, библиотеките, музеите, спортните площадки, ресторантите, магазините за дрехи и обувки. Тази стъпка бе предприета, след като от 26 април насам броят на регистрираните случаи постоянно намалява.

Азия

В сочената като пример за добро справяне с кризата от коронавирус Южна Корея е регистрирано ново огнище на заразени с COVID-19, което се намира в квартал с нощни клубове в Сеул. Кметът на града съобщи, че до понеделник сутринта броят на заразените, които са влезли в контакт с първоизточника на заразата, са 85 души. Властите призоваха всички, които са посетили района незабавно да се тестват. Те съобщиха също и че се опитват да открият „хиляди хора“, които са посещавали нощните заведения, в които се е разпространило заболяването.

За последното денонощие пък общият брой на новозаразените в страната е 35 човека.

В същото време Световната здравна организация (СЗО), обяви като неверни твърденията на немското списание „Шпигел“, че е прикривала информация за новия коронавирус под натиск на Китай.

От немското издание съобщиха за телефонен разговор, проведен на 21 януари между председателя на организацията Тедрос Гебрейесус и китайския президент Си Цзинпин, в който последният е поискал да бъде прикрита информацията, че вирусът е бил предаден от човек на човек. От „Шпигел“ се позовават на източник от германската агенция за външно разузнаване.

СЗО обяви, че Гебрейесус никога не е разговарял със Си, както и че подобни неверни твърдения затрудняват усилията около борбата с COVID-19.

По света броят на заразените вече е над 4.1 милиона души. Оздравелите са над 1.4, а смъртните случаи са над 282 000.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG