Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът приравни коронавируса с чумата и предвиди задължителна изолация и лечение


Микрофоните в Народното събрание се дезинфектират след всяко изказване
Микрофоните в Народното събрание се дезинфектират след всяко изказване

Извънредна епидемична обстановка за определен период от време ще се обявява с решение на Министерския съвет. Това решиха депутатите след окончателното гласуване на промените в Закона за здравето.

По този начин част от мерките, които бяха в сила по време на извънредното положение, ще продължат да действат и след отмяната му. Извънредното положение заради коронавируса беше въведено на 13 март и беше продължено до 13 май. Управляващите решиха да не удължават срока му и вместо това приеха нови текстове в Закона за здравето. Тук можете да следите развитието на коронавируса в страната.

Обявяването на извънредна епидемиологична обстановка ще става по предложение на министъра на здравеопазването въз основа на извършена от главния държавен здравен инспектор оценка. Такава ще могат да изготвят и директорите на регионалните здравни инспекции. Министерският съвет ще има последната дума.

Според приетите промени всеки, който се е заразил с COVID-19, подлежи на задължителна изолация или болнично лечение. По този начин коронавирусът попада в същата графа с холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром и туберкулоза.

Всички заболели подлежат на задължителна изолация и/или болнично лечение. Не се прие предложението на Георги Михайлов от левицата COVID-19 да отпадне от този списък.

Депутатите гласуваха на задължителна карантина да подлежат контактни лица на лица, болни от изброените заразни болести. На задължителна карантина може да подлежат и лица, които са влезли на територията на страната от други държави.

Контактните лица не може да откажат извършването на изследване с цел установяване на носителство на заразна болест, гласуваха депутатите. Заповедите и предписанията на здравния министър подлежат на обжалване пред съответния административен съд по реда на Административно-процесуалния кодекс.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG