Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три нови смъртни случая на хора с COVID-19. Започва тестване на случаен принцип в Пловдив


Пробите в Пловдив ще бъдат вземани в домовете на хората и ще бъдат изследвани в Медицинския университет в Пловдив
Пробите в Пловдив ще бъдат вземани в домовете на хората и ще бъдат изследвани в Медицинския университет в Пловдив

Броят на потвърдените случаи на COVID-19 в България достигна 2138, съобщи секретарят на националния оперативен щаб доц. Димо Димов. За последното денонощие са установени 38 нови случая. Изследвани са 1608 проби, като общият им брой достигна 60 319 или 9045 теста на милион население.

Най-много нови случаи са потвърдени в област Благоевград – 10, като всички те са от обособено огнище, което вече е локализирано и са предприети съответните мерки от местната Регионална здравна инспекция (РЗИ), увери доц. Димов. Преди дни за такова огнище беше обявено село Осиново в община Сатовча.

По-късно стана ясно, че пет от новите случаи в благоевградско са в Белица, където с коронавирус са заразени още пет служители от общината към двама, които са били регистрирани преди това. Останалите петима новооткрити са полицаи, съобщи кметът на Белица Радослав Ревански. Въпреки огнището общината продължава да работи при намалено работно време и с по-малък персонал, поясни той пред БНР.

Има 7 нови случая в София, 6 в Ямбол, 5 в Разград, по два във Видин и Кюстендил и по 1 в областите Велико Търново, Перник, Плевен, Русе, Сливен и Смолян.

Сред новооткритите случаи два са на медицински служители – един в София и един в Разград. Общият брой на медиците с доказана коронавирусна инфекция е 230.

До момента са се възстановили 545 пациенти с COVID-19. През последното денонощие новите излекувани хора са 24.

Починали са нови трима пациенти със заболяването. Става дума за мъж на 69 години, лекуван във Видин, мъж на 56 години, настанен в болницата във Велико Търново, и 69-годишен мъж от село Осина, лекуван в МБАЛ в Гоце Делчев. И тримата са имали придружаващи заболявания. Общият брой на починалите хора с COVID-19 достигна 102, като средната им възраст е 66,8 години.

Общият брой на настанените в болница хора с инфекцията е 321, а в интензивни отделения са 49 пациенти.

Първите случаи на COVID-19 в България бяха потвърдени на 8 март. Развитието на ситуацията по дни в страната можете да следите тук.

В петък започват работа на терен екипите за представителното проучване за COVID-19 в Пловдив, съобщи БНР. Ще бъдат изследвани членовете на 500 домакинства, избрани на случаен принцип, а участието в проучването ще е доброволно. Целта е то да бъде представително за разпространението на коронавируса в среднозасегнат град в България, обясни по-рано главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Обработването на пробите ще е в лабораторията на Катедрата по микробиология и имунология към Медицинския университет в Пловдив по метода ELISA, с който се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавируса.

По света общо 213 държави и територии са засегнати от пандемията от COVID-19. Потвърдените случаи в световен мащаб са малко над 4,44 млн., а смъртните случаи са около 303 хил. Можете да следите числата на тази карта в реално време.

През последното денонощие са установени малко над 96 хил. нови случая, съобщи секретарят на националния оперативен щаб. Новите смъртни случаи са 5317.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG