Връзки за достъпност

Извънредни новини

Само някои болници в София ще продължат работа с COVID-19. Тенденцията на новите случаи е низходяща


Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев

Низходящият темп при регистрирането на нови случаи на коронавирус в България продължава. За последното денонощие има 24 нови случаи, с което общият брой на потвърдените става 2259. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на редовен сутрешен брифинг във вторник.

Излекувани са общо 646 пациенти. През последните 24 часа са починали двама. 133 от всички случаи са на деца, а 242 са заразените сред медицинския персонал.

Първият случай на коронавирус в България беше доказан на 8 март. Страната беше в извънредно положение от 13 март до 13 май, а в момента се намира в извънредна епидемична обстановка, в която ограничителни мерки за работа и движение са налагат със заповеди на Министерството на здравеопазването.Тук можете да следите всички най-важни факти и дати.

При този сравнително малък брой хора, които се нуждаят от лечение, по-добрият вариант е само в София да има 7-8 болници, в които да се лекуват болните от COVID-19, каза Кунчев. Целта е останалите медицински заведения да насочат ресурсите си към обслужване на останалите пациенти. Основната част от заразените с коронавирус ще бъдат приемани във Военномедицинска академия, в "Пирогов", във Втора градска болница, в Александровска болница, в болница "Св.Анна" и др. Отделенията, специализирани досега за COVID-19, ще останат в готовност засега. Кунчев призова гражданите да не отлагат повече прегледите и лечението си на други заболявания.

Броят на заразените медици в страната е 11% от всички случаи, което всъщност е по-нисък брой от средния за света, каза здравният инспектор. В Европа той е 13% като има голяма разлика между отделните страни – в Германия заразените медицински лица са 6% от всички потвърдени случаи, а в Република Ирландия – 29%.

"Няма начин да не се създава риск от заразяване дори при перфектно спазване на всички защитни мерки", каза той.

Кунчев се обяви против затварянето на цели квартали с цел ограничаване на разпространението на COVID-19. Здравният инспектор каза, че трябва да се работи на ниво семейство, за да може взетите мерки да имат ефект. Затварянето на големи области носи със себе си други проблеми и създава допълнителни хуманитарни нужди за хората вътре в изолираната зона.

Неефективни са и някои други мерки според Националния оперативен щаб, например "пръскането на улици с дезинфектанти", допълни Кунчев. "Това малко прилича на художествена самодейност и няма никаква научна обосновка", каза той.

В края на брифинга здравният инспектор благодари на всички българи, които спазиха ограниченията, за да се ограничи епидемията с коронавирус. "Това на което сме свидетели сега – да бъдем в групата на трите най-успешни страни в Европа, е постижение и ние трябва да е гордеем с него", каза Кунчев.

Той коментира и провелият се миналата седмица протест на проруската партия "Възраждане", който беше обявен като демонстрация срещу правителството, но имаше и плакати срещу ваксините. Той подчерта, че повечето българи са разбрали сериозността на проблема.

Най-засегнатите държави от коронавируса са САЩ, Бразилия, Великобритания, Италия, Русия, Испания. На Балканите Турция е с най-много новозаразени. Те са 1158 за последното денонощие. Със 165 нови случая е Румъния, в Сърбия са 89, а в Гърция са двама, посочи още той. Според Кунчев общата тенденция е към постепенно ограничаване, което дава възможности за още премахване на ограничителни мерки.

Вероятно до края на месеца ще се премахнат ограничителните мерки по границите между България, Румъния, Гърция, Сърбия, прогнозира Кунчев и изрази надежда до края на юни това да стане решение за целия Европейски съюз.

Можете да следите развитието на пандемията с коронавирус по света на тази карта в реално време.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG