Връзки за достъпност

Извънредни новини

Швеция е с най-много смъртни случаи от COVID-19 в Европа на глава от населението за последната седмица


Стокхолм по време на епидемията от коронавирус
Стокхолм по време на епидемията от коронавирус

Швеция, която избра по-либерален подход в мерките срещу коронавируса в сравнение с други европейски държави, отчита най-голям брой починали от COVID-19 на глава от населението, предаде Ройтерс. Данните са за последните седем дни.

По време на епидемията бизнесът в Швеция продължи да работи, а повечето училища и ресторанти останаха отворени. Въпреки че броят на смъртните случаи намалява, в страната смъртността от вируса е 6,25 души на милион население за ден в периода от 12 до 19 май, показват данните от Ourworldinsata.org. Това е най-голямата смъртност в Европа, дори по-висока от тази във Великобритания, където починалите са 5,75 на милион души население.

За целия период на пандемията до момента Швеция все пак отчита по-малко случаи с летален изход на глава от населението от Великобритания, Италия, Белгия и Франция, които бяха приложили по-строги мерки и карантина, но повече фатални случаи в сравнение със съседите си Дания, Норвегия и Финландия. Над 85% от смъртните случаи в Швеция са сред най-възрастното население.

Шведският модел обаче е смекчил удара върху местната икономика.Подходът на Швеция, който залагаше предимно на доброволните мерки от всеки един от гражданите, беше критикувана, че провежда опасен експеримент с човешките животи, отбелязва Ройтерс.

В края на март близо 2 хиляди шведски учени подписаха петиция с искане “правителството веднага да предприеме стъпки, с които да се съобрази с препоръките на Световната здравна организация”. Подписалите настояваха Швеция да наложи строги мерки за ограничаване на контактите между хората. Според тях “опитите за създаване на колективен имунитет нямат научна обосновка”. Учените все още не са единодушни за придобиването на имунитет при прекаралите коронавирусна инфекция.

По света общо 213 държави и територии са засегнати от пандемията от COVID-19. Потвърдените случаи в световен мащаб са близо 5 милиона. Можете да следите числата на тази карта в реално време.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG