Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай връща ограниченията заради нови огнища от COVID-19


Температурата на жена в град Дзилин е мерена на улицата, след като в едноименната провинция бяха върнати строгите епидемични мерки
Температурата на жена в град Дзилин е мерена на улицата, след като в едноименната провинция бяха върнати строгите епидемични мерки

Китай постави няколко града в североизточните провинции Дзилин и Ляонин под строга карантина след установяването на нови огнища на коронавирусна инфекция през последната седмица. Град Шулан с население от около 700 000 души, разположен на около 400 километра от руския град Владивосток и на приблизително същото разстояние до границата със Северна Корея, е изцяло затворен.

Във вторник в двете провинции бяха установени 34 нови случая на COVID-19.

Блокадата на Шулан беше наложена още в понеделник, за да ограничи разпространението на новия коронавирус след нови случаи, за които властите смятат, че са предимно внесени от съседна Русия чрез връщане на работници.

Вестник „Ню Йорк таймс“ пише, че улиците са празни, таксита и автобуси не се движат. Жителите са затворени в домовете си, а служители на правителството обхождат болни хора.

В по-голямата част от страната беше подновена работата във фабриките и бяха отворени училищата и ресторантите. Тъй като китайските власти се сблъскват с разпръснати огнища на коронавирус в североизточната част на страната, те се връщат към мерките, които бяха прилагани в Ухан, откъдето в края на миналата година започна епидемията.

На 11 март Световната здравна организация обяви инфекцията от коронавирус за пандемия. Организацията беше предупредена за необясними случаи на пневмония в Ухан в края на 2019 г. Над 5 милиона случаи на вирусоносителство са потвърдени до момента по света, починалите са почти 330 хиляди. Можете да следите в реално време данните за развитието на пандемията на интерактивната карта.

В Дзилин и съседната провинция Ляонин е разрешено само по един човек от домакинство да излиза веднъж на два дни, за да купува храна и лекарства. Влизането в магазините е разрешено само чрез сканиране QR код в приложения за здравен контрол през мобилни телефони. То удостоверява, че приносителят е тестван и не е носител на коронавируса, обяснява испанският вестник „Диарио“.

По данни на Световната здравна организация в Китай са потвърдени 84 505 случая на коронавирусна инфекция и 4645 починали от нейните усложнения.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG