Връзки за достъпност

Извънредни новини

Молитвите за Рамазан байрам ще се водят пред джамиите


Джамиите в България отвориха отново на 15 май след края на извънредното положение
Джамиите в България отвориха отново на 15 май след края на извънредното положение

Молитвите за Рамазан байрам, който ще бъде отбелязан на 24 май, ще се провеждат на открито и пред джамиите. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и главния мюфтия Мустафа Хаджи в четвъртък.

Вярващите трябва да спазват дистанция от 1,5 метра и да носят маски, а храмовете да осигурят дезинфекция на местата за молитва, съобщи пресслужбата на правителството.

Рамазан байрам е един от големите мюсюлмански празници в края на свещенния месец Рамазан.

Джамиите в България отвориха отново на 15 май след двата месеца в извънредно положение, когато всички колективни молитви и богослужения в храмовете бяха отменени по решение на Висшия мюсюлмански съвет. Той препоръча религиозните богослужения в джамиите и месджидите да се извършват след стерилизация и дезинфекция като местата за абдест (ритуално измиване) останат затворени.

До края на пандемията религиозните проповеди по време на празничната петъчна молитва ще са максимално кратки, като богомолците ще бъдат допускани в храмовете единствено с предпазни маски и след дезинфекция на ръцете.

Българската православна църква отказа да затвори храмовете по време на извънредното положение и продължи да извършва ритуали в църквите, въпреки препоръките. Единствено за Великден беше решено, част от службите да се извършат на открито, като полицията следеше миряните да стоят на разстояние един от друг.

В България са потвърдени 2331 случая на короновирусна инфекция от откриването на първия случай на 8 март. Починалите са 120. В момента 287 души с COVID-19 са в болници, като 31 са в интензивни отделения. За трети последователен ден новооткритите случаи на заразяване са по-малко от възстановилите се болни. Можете да следите в реално време развитието на епидемичната ситуация в България.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено. Ще бори ли някой корупцията след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG