Връзки за достъпност

Извънредни новини

Безплатни чадъри на 23 плажа в Бългaрия. Предстои да отворят заведенията на закрито


Николина Ангелкова, министър на туризма
Николина Ангелкова, министър на туризма

23 от общо 132 плажа в България ще предлагат безплатни чадъри и шезлонги. Това каза пред бТВ министърът на туризма Николина Ангелкова. Предстои да бъде пуснато мобилно приложение, което да показва какви са цените и заетостта на даден плаж в страната.

Сред плажовете с безплатни плажни принадлежности ще бъдат централните плажове на Бургас, Лозенец и Приморско, както и Дюни, Каваци, Шкорпиловци, посочи Ангелкова. От плажовете с намалени цени най-евтини ще бъдат чадърите и шезлонгите на Албена - 1 лев, и на централния плаж на Балчик - 1.5 лева, а във Варна и курорта Св. Константин и Елена те ще бъдат по 5 лева. Предстои Министерството на туризма да публикува списък с цените на чадърите и шезлонгите на всички плажове.

Срокът за предложения за намаляване на цените на чадъри и шезлонги изтече на 25 май. Концесионерите и наемателите на плажовете ще бъдат компенсирани за по-ниските приходи. "Ако концесионерите са предложили намаление с 50%, ние ще намалим с 50% наемното или концесионното възнаграждение. Тези, които вече са платили, възнаграждението ще бъде прехвърлено за догодина", каза министърката.

Ангелкова съобщи, че един и същ концесионер – на къмпинг "Градина" част 2 и на "Перла", е предложил 8 лв. за плажните принадлежности, въпреки че цените на съседните плажове са по-ниски. Според Ангелкова това дължи на стари договори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, когато не е действала формулата за това, че цените на плажните принадлежности играят съществена роля при избора на концесионер.

Ангелкова посочи, че очаква заведенията на закрито да бъдат отворени на 1 юни.

Министърката уточни, че в момента текат разговори и се надява от 15 юни да започнат полетите между България и редица европейски страни. Въздушният трафик в Европа, който беше силно ограничен заради мерките срещу коронавируса, постепенно се възобновява.

По-рано във вторник, по време на суртешния брифинг на Националния оперативен щаб, главният здравен инспектор Ангел Кунчев коментира, че България може да бъде е едно от най-безопасните места за почивка през лятото, ако противоепидемичените мерки, личната хигиена и физическата дистанция продължат да се спазват.

В България, която обяви извънредно положение на 13 март, вече работят моловете, фитнесите, детските градини. По света заразените от коронавируса са почти 5,5 милиона души, починаха над 340 хиляди, а оздравелите са над 2 милиона души. В момента най-засегнати са САЩ, Бразилия и Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG