Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЦРУ, Скорпиънс и конспирациите. Как една песен стана обект на журналистическо разследване


Петър Георгиев
Петър Георгиев

Известен американски журналист наскоро разследва в своя подкаст дали легендарната песен на Скорпиънс Wind Of Change ("Вятърът на промяната") е създадена от ЦРУ. От другата страна на Атлантическия океан, в Европа, друг журналист има друг поглед към историята. The Wind Of Change не е просто песен, тя е знаме на промените от 1989 г. и има различен живот в САЩ и Европа.

Автомобилът се движи по шосето. Пейзажът се ниже пред очите на Петър Георгиев, който седи на задната седалка, а вътре звучи “Вятърът на промяната” на Скорпиънс.

I follow the Moskva

Down to Gorky Park

Listening to the wind of change

“Пътят ми се струваше цяла вечност, обаче рокът го правеше някак поносим”. Георгиев е бил на 10 години и ясно си спомня това пътуване до морето със семейството си. Свързва този момент най-вече с песента, за която става дума в тази история.

Журналистът е автор на “Виктория” - един от най-популярните подкасти в България. С него обсъждаме как изпълнението на една от любимите му групи стана повод за голямо журналистическо разследване отвъд океана, което доби световна популярност не по телевизията или в печата, а под формата на подкаст в Spotify.

В последно време много журналисти използват този формат, за да правят разследвания


“Първо попаднах на една статия за този подкаст в списание “Ролинг Стоун” през април”, разказва Георгиев пред Свободна Европа. “Започнах да слушам трейлъра, защото съм голям фен на Скорпиънс и като цяло на този ретро рок. Беше ми много любопитно, защото в последно време много журналисти използват този формат, за да правят разследвания, включително разследването, което направиха Би Би Си за Ружа Игнатова (б.а. Игнатова беше обвинена в изграждането на финансова пирамида „OneCoin“, рекламирана като криптовалута).

Така Георгиев разбира за разследването на Патрик Раден Кийф - многократно награждаван американски писател и журналист, публикувал в New Yorker, Time Magazine и New York Times. В своя подкаст Кийф се опитва да докаже, че “Вятърът на промяната” е написана под диктовката на ЦРУ. Пред медиите казва, че е чул тази конспиративна теория преди десет години от свой приятел на име Майк, който бил от средите на разузнавателните служби, и оттогава много се заинтригувал и искал да направи разследване.

"Като шпионски трилър"

“Представях си го като някакъв голям международен шпионски трилър, който е бил режисиран от братята Коен”, споделя той в едно от интервютата си пред Гардиън.

Търсенето на отговори около този слух го отвежда в Русия, на концерт на Скорпиънс в Киев и на срещи с няколко ветерани от ЦРУ, от които се опитва да извлече информация.

Представях си го като някакъв голям международен шпионски трилър, който е бил режисиран от братята Коен


“По-скоро ми се струва, че той самият иска това да е вярно и е направил всичко възможно да го докаже. Журналистът разказва как този негов приятел от службите му е разказвал през годините много истории, които той самият след това е превръщал в материали”, споделя впечатленията си от подкаста Петър Георгиев.

“Вятърът на промяната” (Wind of Change) на рок групата Скорпиънс излиза в края на 1990 г. - година след падането на Берлинската стена и става голям хит в Европа, превърнал се в своеобразен химн на промените и края на Студената война.

Автор на текста на песента е вокалистът на групата Клаус Майне. Общият брой от продадените копия на сингъла възлизат на около 14 милиона бройки, а в Германия това е най-продаваният сингъл. Гледанията на клипа в YouTube вече гонят милиард. През 2005 година зрителите на германския телевизионен канал ZDF избират „Wind of Change“ за песен на 20 век.

От групата категорично отрекоха твърденията на американския журналист, които са събрани в повече от 6 часа аудиоматериал за подкаста в Spotify. В него авторът търси доказателства, но не представя убедителни такива.

"Омръзнало ми е от конспиративни теории"

Текстът на песента наистина е написана от фронтмена на "Скорпиънс", който е вдъхновен от участието на групата на легендарния Московски музикален фестивал на мира през лятото на 1989 година. Авторът на подкаста твърди, че песента “допринася за падането на Стената и за разпада на Източния блок”.

Определено ми се струва, че малко повече е раздута изненадата в предаването

„Омръзнало ми е от конспиративни теории“, казва пред Дойче веле музикалният журналист Карстен Шумахер. „Да, „Вятърът на промяната” е написана през 1989 година, но за първи път е публикувана през ноември 1990 година”, казва той.

“Определено ми се струва, че малко повече е раздута изненадата в предаването. На мен не ми се струва чак толкова изненадващо тайни служби, независимо дали е ЦРУ или други, да се месят по някакъв начин в изкуството”, коментира Петър Георгиев. “За американците тази песен не е толкова известна, колкото за европейците. В случая не става въпрос само, че Скорпиънс може да са работили с ЦРУ, а че това може да се случва в изкуството и в момента”, допълва той.

Като човек, който професионално се занимава с подкаст, Георгиев е впечатлен и от нещо друго - промяната в начина и формата на едно журналистическо разследване. “Скъпо е да се правят разследвания и мисля, че подкаст форматът позволява да направиш с по-малко средства нещо, което звучи изключително професионално”, смята той. “Ще се радвам да видя такова нещо и в България”.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG