Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще ме подкрепите ли?" Васил Божков пусна Фейсбук анкета за "нов политически проект"


Васил Божков
Васил Божков

Укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков, срещу когото специализираната прокуратура от началото на годината повдигна общо задочни 18 обвинения, в понеделник загатна, че обмисля създаването на собствена партия.

Подобно на всички останали свои обръщения към обществото от последните седмици, бизнесменът отново използва официалния си профил във Фейсбук, където публикува анкета само с един въпрос: "Ще ме подкрепите ли за нов политически проект?"

Малко преди 12.00 в понеделник в допитването са взели участие над 30 000 души като 67% от тях са заявили, че биха подкрепили влизането на Божков в политиката. Срокът за гласуване е до петък.

Той анонсира анкетата си още в неделя сутринта, когато направи видеообращение от брега на морето, в което за пореден път заяви, че "хунтата продължава да граби", а "прокуратурата им помага".

"Политиците мълчат. Институциите бездействат. Време е властимащите да се осъзнаят и да понесат последствията от действията си. Утре ще ви задам въпрос, на който вярвам, че ще отговорите", заяви преди ден Божков.

Наред с потребителите, които декларират подкрепата си, има и такива, които го обвиняват за това, че е започнал да прави уличаващи разкрития за властта в България едва, след като държавата е атакувала бизнеса му.

"Всеки, който дръзва да се изправи срещу Хунтата, заслужава подкрепа. Но само срещу гаранция за работеща Съдебна система и в частност Прокуратура. Всякакви други опити са безмислени – нито държавната машина (институции) ще заработи, нито икономиката, а безнаказаното плячкосване ще продължи", пише Пепа Сомлева.

"Няма как да те подкрепя хайдутино. Каква ще е ползата на народа ако единият клан на мафията надделее над другият", коментира Ангел Манушев.

Някои потребители поставят и шеговити условия за подкрепата си: "Само ако приемат промени в изборното законодателство бюлетините да са с търкане", пише Самуил Петканов.

През изминалата седмица хазартният бос първо публикува комикс с твърдения за това как управляващите са го изнудвали за 20% от печалбата на лотарийните му игри чрез промени в Закона за хазарта от 2013 г. досега. Ден по-късно той обвини директно премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов в рекет и публикува копия от документи за извлечения от негова сметка.

По тези материали гражданското движение "БОЕЦ – България обединена с една цел" подаде сигнал до прокуратурата срещу Борисов и Горанов, а ден по-късно от Специализираната прокуратура обявиха, че е образувана проверка.

Междувременно стана ясно, че самият Божков е изпратил сигнал на главния прокурор Иван Гешев, в който твърди, че е бил притискан да прехвърли 51% от компанията "Национална лотария" на посочен от управляващите инвеститор.

В петък премиерът Борисов отхвърли всички твърдения на Божков и се закле, че не е взел "една стотинка, един лев, едно евро" от хазартния бос. В събота последва ново включване от Дубай - укриващият се бизнесмен обяви, че пиарът на Борисов Севделина Арнаудова е посещавала регулярно офиса по нареждане от премиера.

Малко по-късно самата Арнаудова потвърди, че се е срещала с Божков, но само в изпълнение на служебните си задължения. В отговора си тя намеси изпълнителния директор на бТВ – Флориан Скала, за когото твърди, че е придружавал хазартния бос на среща в централата на ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG