Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Целенасочена атака". бТВ започва серия от дела за клевета. Първите са срещу "Блиц" и Цветомир Найденов


Главният изпълнителен директор на бТВ Медиа груп Флориан Скала
Главният изпълнителен директор на бТВ Медиа груп Флориан Скала

бТВ е завела искове заради клеветнически твърдения срещу един от собствениците на "Ефбет" Цветомир Найденов и срещу „Информационна агенция БЛИЦ“. Според телевизията с действията ответниците са увредили доброто име и търговската стойност на журналистическата работа и интелектуален продукт на телевизията.

„От 15 май насам репутацията на бТВ като източник на независима журналистика e обект на целенасочена атака чрез серия от публикувани неверни твърдения, свързани с ръководството на компанията и професионалните принципи на работа на редакционния екип“, казват още от телевизията.

Напоследък бТВ се превърна в мишена на медии, конкуренти и политици. Антимонополната комисия започна проверка по сигнал на собственика на Нова телевизия, а премиерът Бойко Борисов и членове на неговия екип също не крият недоброто си отношение към медията.

Твърденията срещу бТВ

Като доказателства в иска, който бТВ е завела срещу „Блиц“ и Найденов, са посочени 6 материала, публикувани на сайта blitz.bg между 15 и 25 май.

Те са свързани със събитията около укриващия се в Дубай Васил Божков.

В публикациите многократно е цитирано твърдение на Цветомир Найденов, бивш бизнеспартньор на Божков, който пръв подаде сигнал срещу него, затова, че изпълнителният директор на бТВ Флориан Скала е в близки взаимоотношения с хазартния бос. По думи на Найденов обвиняемият бизнесмен дори е водил Скала в скикурортът Крушевел.

"Авторът прави невярно и позорно внушение за обвързаност и зависимост на Главния изпълнителен директор от г-н Божков и разпространява невярното твърдение, че г-н Скала е посетил Куршевел на разноски на Васил Божков. По този начин се уврежда правото на добро име на представителството на дружеството при осъществяване на търговски сделки и преговори, от изключително значение за търговското реноме и стойност на търговската марка", пише в иска на бТВ.

Найденов използва тези твърдения, за да обясни каква е причината бТВ да дава трибуна на Божков.

В иска си бТВ посочва и материали на "Блиц", в които телевизията е определяна като „фуния на мафията“, която защитава интересите на обвиняеми като Божков, Цветан Василев, Миню Стайков и съпрузите Баневи.

бТВ определя всички тези твърдения като неверни и "изцяло злепоставящи". Телевизията отхвърля и обвиненията, че "чрез предоставяне на първична актуална информация по обществено дебатиран въпрос да преследваме „дестабилизация на държавата“ или да се намесваме и вредим на правосъдието".

Атаките срещу бТВ

В последните седмици премиерът Бойко Борисов също на два пъти атакува журналисти от медията. Първо в средата на май той нарече телевизията „Божков ТВ“, а по-късно се скара на кореспондентка заради зададен въпрос. От телевизията излязоха с позиция, в която определиха изказванията на Борисов като „неверни твърдения“.

През изминалата седмица Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство за проверка на евентуално нарушение, извършено от "бТВ Медия Груп". От комисията проверят дали телевизията е пристъпила общата забрана за нелоялна конкуренция по повод на договор с Българския спортен тотализатор.

Сигналът беше подаден през май от собственика на Нова телевизия Кирил Домусчиев, който също публично нападна бТВ. От антимонополната комисия обаче посочват, че в сигнала си той се позовава на сайта „Блиц“, който формално не е собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, но следва редакционната политика на неговите издания.

В събота пък ръководителката на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова заяви, че бизнесменът с повдигнати над 18 обвинения Васил Божков е посещавал офиса на ГЕРБ заедно с изпълнителния директор на бТВ Флориан Скала. Там те са провели среща с Борисов. От бТВ потвърдиха за такава среща, която се е състояла по време на преговорите между телевизията и Божков за рекламен договор с „Национална лотария“.

„В началото на 2017 г. бТВ беше в преговори със собственика на Национална лотария Васил Божков за покупка на рекламно време. По време на среща г-н Божков предложи да запознае новодошлия главен изпълнителен директор на бТВ с г-н Борисов. Главният изпълнителен директор на бТВ прие поканата на потенциален рекламодател за среща с уважавана публична фигура“, обявиха от бТВ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG