Връзки за достъпност

Извънредни новини

Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на юни. Задължително с маски в градския транспорт


Носенето на маски остава задължително в градския транспорт и препоръчително в други затворени обществени пространства.
Носенето на маски остава задължително в градския транспорт и препоръчително в други затворени обществени пространства.

Извънредната епидемична обстановка в България ще бъде удължена до края на юни. Това съобщи в началото на заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов. Носенето на маски остава задължително в градския транспорт и препоръчително в други затворени обществени пространства. Целта е да се ограничи разпространението на COVID-19.

"Трябва да свикнем да живеем с този вирус", каза премиерът и прикани хората да спазват противоепидемичните мерки. Това се случва на фона на заявеното от него желание всички мерки да отпаднат от 15 юни.

"Удължавайки епидемичната обстановка с 15 дни по никакъв начин не искам да бъде приемано като застрашаващо и стресиращо. Ако успеем да го устоим това като нация, ще сме за пример ", каза премиерът.

След промените в Закона за здравето стана възможно министърът на здравеопазването да издава заповеди с временните противоепидемични мерки по предложение на главния здравен инспектор.

Самият министър Кирил Аниев уточни и кои негови заповеди остават в сила.

„Моите заповеди остават да действат в три основни направления: временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни на територията на страната, освен от Сърбия и Черна гора, социална и физическа дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на маски“, каза той и допълни, че отварянето на границите за граждани от трети страни може да стане най-рано от 1 юли.

От изказването на министъра стана ясно още, че ще отпадне часовият диапазон за пенсионерите в магазините, тъй като хората са се научили да спазват дистанция в тях. Тепърва предстои издаването на заповед, с което това да стане официално.

За удължаването на епидемичната обстановка в последните дни се обяви именно един от членовете на Националния оперативен щаб и главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Това се налага заради увеличаването на случая на новоткритите заразени с коронавирус в страната през последните няколко дни. 79 са новите случаи на заразени с COVID-19 за последното денонощие, сочат данните от Единния информационен портал. Това е третият най-голям брой заболели в рамките на 24-часа от началото на епидемията у нас.

България обяви извънредно положение заради случаите на коронавирус на 13 март. То продължи до 13 май. В сила бяха редица мерки за ограничаване на заразата, сред които задължителното носене на маски на закрити обществени места, контролно-пропускателни пунктове на изходите на областните градове.

До 18 май не работеха моловете и фитнесите. След като разпространението на COVID-19 у нас намаля и се концентрира предимно в изолирани огнища на заразата, задължителните предпазни мерки в страната са отхлабени. По света заразените надхвърлиха 7 милиона, като най-засегнати са САЩ, Бразилия и Русия, както показва интерактивната ни карта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG