Връзки за достъпност

Извънредни новини

COVID-19: Бариерата от 100 заразени на ден в България е премината


Големият брой заразени са съсредоточени в 5-6 огнища
Големият брой заразени са съсредоточени в 5-6 огнища

За първи път от началото на пандемията от коронавирус, в България бяха регистрирани повече от 100 новозаразени за едно денонощие. Това стана в сряда, като на единния инфорационен портал бяха отчетени 104 инфектирани при направени 2308 теста.

С това общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в България достигна 2993. Активните от тях са 1163.

Премиерът Бойко Борисов заяви в средата на май, че ако в три последователни дни новозаразените са повече от 100, карантинните ограничения ще бъдат върнати. Можете да проследите разпространението на епидемията в България по дни.

В сряда правителството удължи извънредната епидемична обстановка до 30 юни, но облекчи част от останалите мерки, включително задължителното носене на маски.

В болница се намират 187 души, 17 са в интензивни отделения. Излекуваните през последното денонощие са 41.

Най-много от новоустановените случаи са в двете огнища в смолянско - Сърница и Доспат - 41. В София са потвърдени 19 нови заразени. В Стара Загора, където беше открито огнище в предприятие за обработка на пилешко месо, както и в Нова Загора, има 15 нови позитивни. През денонощието в Сливен са потвърдени като положителни 8 проби, в Плевен и Софийска областх- четири, в Разград и Сливен - по три, в Благоевград, Шумен и Пазарджик - по 2 и по една във Велико Търново, Кърджали, Перник и Хасково.

Главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че занапред стратегията за борба с инфекцията ще е тя да бъде държана под контрол, така че да може болните да бъдат поети от здравната система, без да се налагат повсеместни ограничения върху социалния живот.

Кунчев каза, че в някои огнища ще бъдат въведени ограничения за движение, като ще бъдат поставени контролни пунктове, но ще се пропускат работещите и отиващите на лекар. Очаква се в четвъртък да бъдат въведени нови мерки в шуменското село Изгрев, където има 17 потвърдени вирусоносители и се очакват резултатите от 100 проби, обясни Кунчев пред БНР. 5-6 са активните епидемични огнища в България в момента.

От обявяването на пандемията в света са потвърдени над 7,4 милиона случая и повече от 415 хиляди починали. През денонощието инфектираните в САЩ станаха над 2 милиона. Възстановилите се от заболяването са 43,25% от заразените в света. Проследете на интерактивната карта разпространението на заразата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG