Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не ми харесват тези прийоми". Доналд Тръмп иска забрана на "задушаващата хватка" при задържане


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че полицията не трябва да използва така наречената "задушаваща хватка" по време на арести, а "само в някои ситуации". В интервю за Fox News в петък Тръмп коментира, че предпочита полицейският похват с душенето при задържане да бъде забранен.

"Не ми харесват тези прийоми с душенето. Понякога, ако си сам и се бориш с някого, е трудно", каза Тръмп. "Като цяло смятам, че ще бъде добре, ако на това бъде сложен край".

Коментарът на президента идва на фона на подготвяната от администрацията му заповед, която цели да окуражи полицейските служби да покрият "професионалните стандарти за използването на сила".

Вълна от протести срещу полицейското насилие и расизма обхвана десетки градове в САЩ след смъртта на Джордж Флойд. 46-годишният афроамериканец почина в Минеаполис, след като полицай близо 9 минути затискаше врата му с коляно при опит за арест. Флойд, който е бил задържан заради използването на фалшива банкнота от 20 долара, няколко пъти е казал на полицая, който го арестува, че не може да диша. Независима аутопсия заключи, че той е починал от задушаване.

Демократите в Конгреса инициираха законодателство за реформа в полицията, включително разпоредби за забрана за използването на прийоми с душене по време на задържане. Някои републиканци също заявиха, че са отворени за промени.

Действията на федерално и щатско ниво за реформа в полицията са част от исканията на протестиращите. В цялата стана редица градове и щати започнаха инициативи в тази посока. В Минеаполис градският съвет гласува единодушно за разпускането на полицейските сили на града и замяната им с нов общински отдел за безопасност.

Бостън стана поредният голям град, предложил промени. Следвайки примера на Лос Анджелис и Ню Йорк, кметът от Демократическата партия Марти Уолш заяви, че ще предложи пренасочване на 12 милиона долара от бюджета на полицията към финансиране на редица социални услуги.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG