Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тежък удар върху режима". Арест за бизнесмен, заподозрян за основен перач на Мадуро


Airbus A340-600 на Mahan Air на летището в Каракас
Airbus A340-600 на Mahan Air на летището в Каракас

Колумбийски бизнесмен, сочен от властите в САЩ за основна фигура в прането на пари за режима на Николас Мадуро, е задържан в Кабо Верде - африкански островен архипелаг.

Алекс Сааб е арестуван на 12 юни, след като регистрираният в Сан Марино частен самолет на бизнесмена е кацнал за презареждане на път от Каракас за Иран.

Говорител на Държавния департамент на САЩ съобщи, че за задържането на Сааб е имало червена бюлетина от Интерпол. Мария Домингес, адвокат на Сааб, потвърди за ареста.

Американското правителство обвинява Сааб за водещата му роля в мрежа за пране на пари и корупция във Венецуела чрез фиктивни компании в Обединените арабски емирства, Турция, Хонконг, Панама, Колумбия и Мексико.

През юли 2019 г министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинение срещу Сааб за подкупване на венецуелски служители и отклоняване на около 350 милиона долара към задгранични сметки.

Министерството на финансите на САЩ е наложило санкции на Сааб за ръководенаето на обширна корупционна мрежа с програма за хранителна помощ, от която се е облагодетелствал режимът на Мадуро на фона на икономическия крах в най-богатата на петрол държава.

Според официални лица от правителството на САЩ в схемата участвали и доведените деца на Мадуро, както и 13 компании в различни страни.

Сааб е подозиран и в участие в бизнеса с петрол, помагайки на Мадуро да купува петрол от Иран със злато, за да заобиколи санкциите, наложени от САЩ на двете страни.

През май Иран изпрати на Венецуела няколко танкера с петрол, които според опозицията във Венецуела и властите в САЩ са били купени със злато и чрез фиктивни компании, управлявани от Сааб.

Министерството на външните работи на Венецуела нарече ареста на бизнесмена "произволното и незаконно задържане". Венецуелската опозиция, ръководена от Хуан Гуайдо, който е признат от десетки страни, включително САЩ, като временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела, приветства ареста на Сааб.

"Неговото залавяне е тежък удар върху режима и показва, че венецуелците не са сами. Няма бъдеще с Мадуро, дори и за онези, които го подкрепят ", каза той.

Кризата в управлението на Венецуела започна в края на 2018 и началото на 2019 г. заради недоволството срещу президента Мадуро, който бе обвинен в манипулирането на резултатите от изборите, с които бе преизбран за втори мандат на поста. Недоволството на венецуелците бе свързано и с тежкото състояние на икономиката на страната, която се превърна в лидер по инфлация в световен мащаб.

По време на кризата Мадуро получи подкрепа от Русия, Китай и Турция. Кризата в страната влоши отношенията между Вашингтон и Москва, а руските власти нееднократно призоваха САЩ да не се намесва във вътрешните работи на Венецуела. През август 2019 г. Белият дом замрази всички авоари в САЩ на венецуелското правителство.

В разгара на кризата се оказа, че венецуелската национална петролна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA) се е опитала да изнесе държавни средства в България, след като САЩ въведоха тежки финансови санкции, които блокираха достъпа на Мадуро до печалбите на компанията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG