Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фондът на Келнер потвърди, че продължава сделката за бТВ


Най-голямата българска телевизия все още е собственост на Central European Media Enterprises
Най-голямата българска телевизия все още е собственост на Central European Media Enterprises

Чешкият фонд PPF, собственост на милиардера Петр Келнер, потвърди, че продължава процедурата по придобиването на Central European Media Enterprises (CME), която притежава бТВ Медия груп и телевизионни групи в Чехия (Nova), Румъния (PRO TV), Словакия (Markíza) и Словения (POP TV).

„Да, придобиването на CME продължава“, отговориха от офиса на PPF в Прага на запитване от Свободна Европа.

Преди седмица в редица издания в България, близки до депутата от ДПС Делян Пеевски, се появиха публикации, според които Келнер се е отказал и сега български бизнесмени са се заели с търсенето на инвеститор. Фондът на Келнер отрича, да се е отказал от сделката.

За да бъде приключено придобиването, е необходимо одобрение от Европейската комисия, която да прецени дали сделката не противоречи на антимонополните правила. В Брюксел все още не е постъпила нотификация от PPF, съобщи за Свободна Европа говорител на Комисията.

„Придобиването на CME е на етап, когато все още предстои да изпратим нотификация до Европейската комисия. Забавянето е причинено донякъде от пандемията от COVID-19“, обясни за Свободна Европа говорител на PPF.

Въпреки забавянето, което споменават от офиса на Келнер, процедурата се движи по график. В публикувания отчет за първото тримесечие на 2020 г. CME информира акционерите си, че „PPF планира да изпрати нотификацията до Европейската комисия в рамките на второто тримесечие (до края на юни - б.р.) и очакваме придобиването да бъде приключено в третото тримесечие (до края на септември) на 2020 година“.

Междувременно представители на управляващите в България и близки до властта медии започнаха открито да атакуват бТВ и обвиниха телевизията във връзки с укриващия се в Дубай Васил Божков. Ръководството на бТВ обяви, че започва серия от дела за клевета.

Историята дотук

В края на октомври 2019 г. фондът на най-богатия чех Петр Келнер обяви, че притежавана от него компания е подписала споразумение за придобиването на Central European Media Enterprises (CME). По-рано същия ден CME обяви, че сделката е на стойност 2,1 млрд. долара.

През февруари тази година американският сенатор републиканец Марко Рубио поиска администрацията във Вашингтон да провери дали сделката не застрашава сигурността на Съединените щати. „Вярвам, че администрацията трябва да провежда по-подробни прегледи на корпоративните сделки като продажбата на СМЕ от AT&T и да разбере как китайското правителство и комунистическата партия работят чрез проксита като PPF", написа тогава Рубио. Проверка обаче не последва.

Няколко дни след писмото на Рубио, акционерите на Central European Media Enterprises одобриха сделката за продажба на акциите на компанията на чешката инвестиционна група PPF на Петр Келнер.

През 2018 г. година българската Комисия за защита на конкуренцията не разреши на фонда на Петр Келнер да придобие Нова телевизия, която след това бе купена от братята Георги и Кирил Домусчиеви.

бТВ е създадена през 2000 г. като собственост на Balkan News Corporation, подразделение на притежаваната от Рупърт Мърдок News Corporation. През 2010 г. компанията е купена от CME за 400 млн. долара.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG