Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нелеп сценарий". Радев отрече да следи Борисов с дрон и анонсира проверка в НСО


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев е управлявал дронове, но не е следил с подобна техника премиера Бойко Борисов в района на резиденцията в Бояна. Това стана ясно от думите на държавния глава пред медиите по време на посещението му в Перник в четвъртък.

Ден по-рано министър-председателят даде брифинг в централата на ГЕРБ, за да коментира изтеклия в публичното пространство запис, на който се предполага, че се чува неговият глас, както и появилите се междувременно снимки от спалнята му. Въпреки че ги определи като манипулации, Борисов потвърди автентичността на един от кадрите, на който се вижда, че той спи.

Без да посочи кого подозира като автор на снимките, премиерът спомена, че прокуратурата трябва да установи дали това е бил някой от съпартийците му. Не отговори обаче дали има предвид Цветан Цветанов, който няколко часа по-рано официално напусна ГЕРБ. Коментирайки снимките, Борисов намеси президента Радев и заявяви, че гардове от НСО са му казали, че лично държавният глава управлява дрон, който се е доближавал до прозореца на премиера, за да го следи.

"Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги тъпя с пачки евра"

„Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спални, да прави записи, да отваря чекмеджета и да ги пълни с пачки евра“, иронизира в четвъртък държавният глава, допълвайки, че „в момента има един нелеп сценарий – да се отклони вниманието от най-големия въпрос, а той е един – дали тези снимки са някаква манипулация и постановка, дали записът е монтаж?“

Президентът защити НСО

Радев определи като недостойни подозренията, че снимките от спалнята на министър-председателя може да са направени със съдействието на охраняващи го служители на НСО, защото те „са готвени да защитават охраняваните лица, [а] не да ги дискредитират, не да им правят какви ли не постановки“.

„НСО охранява извън сградата, но когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи цялата отговорност за тези гости, така че всякакви версии са възможни. Лично за НСО аз не вярвам, но не е лошо и премиерът да си направи преценка на кръга от свои познати“, продължи президентът, посочвайки, че в службата, която е на негово подчинение, вече върви проверка по повод изтеклите снимки.

Радев добави, че веднага щом е видял кадрите, се е свързал с ръководството на НСО и е посъветвал членовете му лично да се срещнат с Борисов „и да изчистят всички рискове“.

"Тази снимка е най-тревожна, защото това означава риск за живота на министър-председателя"

„Защото от всички снимки една е най-смущаваща и най-тревожна за мен. Това е снимката със спящия г-н Борисов. Такова нахлуване в личното пространство е недопустимо. Тази снимка е най-тревожна, защото това означава риск, все пак някакъв, за живота на министър-председателя и затова ги изпратих при премиера, при неговия екип.“

След като неколкократно беше питан от репортери дали е следил с дрон държавното жилище на Борисов, президентът отговори, че е управлявал и самолети, и дронове, но „няма нищо общо с това, което говори г-н Борисов“. Дори допусна, че „неговият проблем е не някакъв китайски дрон дали го следи, а за мен това е параноя“.

„Не мога да тълкувам всичко, изречено от г-н Борисов, защото за разлика от него, моята фантазия все пак има някакъв предел, разберете ме, моля ви“, каза още държавният глава пред журналистите в Перник.

В отговор на въпрос как би коментирал обвиненията, че участва в план за дестабилизация на държавата и предизвикване на предсрочни избори, Радев заяви, че е готов да изпълнява конституционните си задължения „при всякакви обстоятелства, но предсрочни избори и служебно правителство – не ги определям аз“. Той поясни, че парламентарен вот може да бъде предизвикан от самия кабинет, Народното събрание или гражданите.

Независима експертиза на снимките и записа

Президентът призова прокуратурата да назначи независима експертиза на снимките и записа с гласа, наподобяващ този на Борисов, аргументирайки се, че „от това зависи бъдещето ни като правова държава и международният ни авторитет“.

"В момента най-голямата заплаха за българското правителство е самият г-н Борисов с нещата, които говори"

„Но брифингът вчера беше опит да се търсят геополитически индулгенции за скандала навън и разбира се този скандал вътре, на наша територия, да се превръща в някаква забава, в някакъв фарс“, обобщи Румен Радев, добавяйки, че „в момента най-голямата заплаха за българското правителство е самият г-н Борисов с нещата, които говори, със своето поведение“.

Предстоящо вето на част от промените в ЗМВР

По повод приетата наскоро поправка в Закона за МВР, създаваща нова главна дирекция във вътрешното министерство, която ще може да охранява представители на властите, пособно на НСО, държавният глава обяви, че ще наложи вето на някои от новите текстове. Той обаче отказа да влиза в конкретика с уточнението, че подробните му аргументи ще бъдат публикувани в сайта на президентството.

Скандалът около разпространените снимки от спалнята на Бойко Борисов беше използван като повод от депутати от ГЕРБ директно да обвинят гардовете на НСО, че на са си свършили работата.

„Никога не съм си помислял в тази посока за заместване на НСО. Това, което се случва през последните дни, започва да променя и моята визия по темата. За мен доводите бяха, че трябва да има възможност, когато се охраняват хора на по-ниско ниво, МВР да поема охраната им“, коментира народният представител от управляващата партия Маноил Манев пред бТВ в четвъртък, намеквайки, че новоприетата законова поправка може да бъде използвана и за реформиране на НСО.

Експерти коментираха още през януари, че с идеята жандармерията да се сдобие с правомощия да охранява държавни служители, всъщност управляващите правят алтернативна служба за охрана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG