Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът наложи вето на текстовете от Закона за МВР, дублиращи функции на НСО


Президентът Румен Радев обяви, че ще наложи вето на част от промените в Закона за МВР още миналата седмица
Президентът Румен Радев обяви, че ще наложи вето на част от промените в Закона за МВР още миналата седмица

Президентът Румен Радев наложи в понеделни вето на част от гласуваните от парламента промени в Закона за МВР, съобщиха от прессекретариата на президентство. Държавният глава оспорва новите разпоредби, с които се създава нова охранителна структура във вътрешното министерство, която според него ще дублира функциите на Националната служба за охрана (НСО). Миналата седмица Радев коментира, че създаването на нова НСО в МВР би било удар към държавността, а не към президента.

Промените в Закона за МВР предвиждат жандармерията и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ) да се слеят в ново звено, ангажирано с охрана на опасни товари, борба с тероризма и масовите безредици, както и с охраната на висши ръководни държавни служители и редови служители на МВР, НАП или агенция "Митници".

Ще има възможност да бъдат пазени и президентът, премиерът и председателят на парламента, вицепрезидентът и главният прокурор. Дублирането на функции създава условия за неефективно и неефикасно използване на държавен ресурс, без гаранции за по-голяма сигурност, мотивира се Радев.

"Не е ясно какво налага да се създаде нова паралелно функционираща структура без аргументи за ефективност и ефикасност. Отсъства концепция по отношение на механизмите за взаимодействие и координация със структури, притежаващи идентични функции, което ще бъде проблемно най-вече при дейността им на оперативно ниво. Показателна в това отношение е липсата на предложения за релевантни промени в Закона за Националната служба за охрана. Налице е потенциал за възникване на рискове за безопасността както на охраняваните лица, така и на личния състав на тези структури", допълва президентът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG