Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът регистрира партията на Слави Трифонов "Има такъв народ"


Партията на телевизионния водещ получи регистрация в Софийския градски съд от втория опит
Партията на телевизионния водещ получи регистрация в Софийския градски съд от втория опит

Софийски градски съд (СГС) постанови вписване на партия "Има такъв народ" с лидер телевизионният водещ Слави Трифонов в публичния регистър на политическите партии. Съдебният състав начело със съдия Цветанка Бенина приема, че са изпълнени всички законови изисквания, свързани с молбата за регистрация, както и със символа на партията.

В началото на октомври при закрити врата за по-малко от 30 минути Трифонов учреди партия "Няма такава държава". В началото на декември обаче СГС отказа регистрацията на формацията като се аргументира със законовата забрана партиите да използват българските знаме и герб.

Трифонов определи тези мотиви на съда за "измислени", но през януари все пак обяви създаването на "Има такъв народ", която месец по-късно също беше учредена без на събитието да бъдат допуснати представители на медиите. За разлика от "Няма такава държава" логото на новата партия представлява стилизиран восъчен печат с името на партията на син фон.

Партията на Слави Трифонов се обявява за мажоритарна избирателна система, намаляване на броя на депутатите наполовина, въвеждане на електронно гласуване и пряк избор на главния прокурор и на омбудсмана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Ще заработи ли отново Драгалевският лифт на Витоша
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:16 0:00
XS
SM
MD
LG