Връзки за достъпност

Извънредни новини

Персоналът на болницата във Велинград подаде оставка след спор с кмет за COVID-19 пациенти


Правителството удължи извънредната епидемична ситуация до 15 юли, през последните седмици се регистра увеличение на новозаразените с 3,2 пъти
Правителството удължи извънредната епидемична ситуация до 15 юли, през последните седмици се регистра увеличение на новозаразените с 3,2 пъти

Лекари, медицински сестри и лаборанти от многопрофилната болница във Велинград подадоха колективна оставка, но засега остават на работните си места. В писмо до медиите медиците заявяват, че се чувстват унижени от кмета на Сърница Неби Бозов, който ги обвинил в отказ да приемат пациенти с COVID-19.

В писмото на лекарите се казва, че са обезпокоени и оскърбени от „безотговорното политизиране на случаите на COVID-19 в Доспат, Грашево и Сърница“. Освен се припомня, че лечебното заведение няма инфекциозно отделение и е трудно пациентите със съмнения за коронавирус да бъдат изолирани.

Според кмета на Сърница повод за спора е пациентка, която час и половина е чакала в линейка, заради отказа да бъде приета във велинградската болница. Тя била допусната едва след обаждане от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Не може всеки път да се търси господин Карадайъ или някой друг политик - господин Борисов или.... Има институции, които бяха безпомощни в този случай”, заяви Бозов пред БНР.

Управителят на болницата д-р Жеко Чешмеджиев заяви пред “Хоризонт”, че решението за колективната оставка е на медицинския съвет на лечебното заведение. Той обясни, че съмнителните пациенти за COVID-19 трябва да изчакват резултата от PCR-тестовете, за да не излагат на риск от заразяване останалите пациенти и медицинският персонал.

„Това е акт по-скоро на разочарование на персонала, който е принуден да работи в условията на спешност и да гледа болни с COVID-19 едновременно при намален личен състав и при наличие на доста пенсионери“, заяви Чешмеджиев.

Той обясни, че в болницата няма инфекциозно отделение, където според указанията на здравното министерство, трябва да се приемат заразените с коронавирус. Приемането им във филиала на „Спешна помощ“, който обслужва пациенти от 3 общини, излага на риск работещите и пациентите.

“Ние сме се подготвили, в рамките на възможността на една общинска болница, и сме създали отделен сектор. Няма инфекциозно отделение. Входовете са едни и същи…“, каза д-р Чешмеджиев.

В болницата се лекуват 7 болни с доказан коронавирус при капацитет от максимум 10 места.

„Проблемът е в пациентите, които идват с пневмония, съмнителни. Докато излезе техния PCR тест, те най-често са в изолатори към другите отделения. Когато се влоши тяхното състояние, често се налага да се правят реанимационни мероприятия, при които хората, в условията на спешност, не винаги са защитени. Има риск и за останалите пациенти, и за гостите на града, които също ползват спешна помощ“.

Главният санитарен здравен инспектор и член на националния щаб за борба с коронавируса доц. Ангел Кунчев разкритикува поведението на персонала на велинградската болница. Той заяви, че ръководството на лечебното заведение е докладвало, че може да посреща пациенти с коронавирусна инфекция.

"Сега обаче, когато тя (болницата) трябва да влезе в действие, изведнъж се видя, че там персоналът не е готов, че болницата не е добре устроена", заяви Кунчев.

Той препоръча болните, "ако имат нужда от по-квалифирицирана медицинска помощ, могат да бъдат приведени в Пазраджик, в София, или на други места".

Велинградската болница обслужва 60 000 души от 3 пазарджишки общини

В Сърница за огнище на коронавирусна инфекция беше съобщено в началото на юни. Първоначално се твърдеше, че то засяга няколко семейства, но след това се оказа, че има отношение към предприятие с 200 работници в Доспат, 50 от тях от Сърница. Главният санитарен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев беше в града на 5 юни, но не препоръча налагането на карантина.

От началото на епидемията в България са регистрирани 4242 случая на заразяване с коронавирус. В момента активните случаи са 1770, а 390 души са в болница. Правителството удължи извънредната епидемична обстановка до 15 юли, след като през последните седмици се регистрира увеличение от 3,5 пъти. Можете да следите развитието на ситуацията с COVID-19 по дни на блога ни Коронавирусът COVID-19- факти и дати. В света потвърдените случаи надминаха 9,4 милиона, като според СЗО те нарастват в момента с 1 милион седмично.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG