Връзки за достъпност

Извънредни новини

След обвиненията срещу Тачи Косово отказа преговорите със Сърбия в Белия дом


Косовският премиер Авдула Хоти обяви, че няма да участва в преговорите със Сърбия, насрочени за събота в Белия дом, докато беше на посещение в Брюксел
Косовският премиер Авдула Хоти обяви, че няма да участва в преговорите със Сърбия, насрочени за събота в Белия дом, докато беше на посещение в Брюксел

Косовският премиер Авдула Хоти отмени участието си в насрочените за 27 юни преговори с президента на Сърбия Александър Вучич. Те трябваше да се състоят във Вашингтон с посредничеството на Белия дом.

Решението на Хоти идва по-малко от 24 часа, след като специализираната прокуратура в Хага повдигна обвинения на президента на Косово Хашим Тачи, на бившия председател на парламента Кадри Весели и на „други“ за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, за които се твърди, че са извършени по време или след войната в Косово през 1998-1999 г.

"Поради новите развития в Прищина в резултат на обвинението, внесено от Специализираната прокуратура, трябва да се върна в страната си, за да се справя със ситуацията", написа Хоти в Туитър в четвъртък, докато провеждаше в Брюксел срещи с висши представители на европейските институции. Той посочи, че е информирал за решението специалния пратеник на САЩ Ричард Гренел, който беше инициатор на преговорите.

И Хоти, и Тачи бяха планирали да се срещнат във Вашингтон с президента на Сърбия за разговори, насочени към нормализиране на отношенията между Белград и Прищина. Кабинетът на Тачи съобщи след издаването на обвинителните актове, че президентът на Косово прекъсва пътуването си до САЩ и ще се върне в Косово на 25 юни.

Специализираната прокуратура в Хага заяви в сряда, че Тачи, Весели и други лица „носят наказателна отговорност за близо 100 убийства“, както и за „насилствено изчезване на хора, преследване и изтезания“. Тачи и Весели са били командири на Армия за освобождение на Косово (АОК), етническа албанска партизанска група, противопоставяща се на сръбската армия по време на косовската война.

Прокурорите заявиха, че обвиненията са резултат от "продължително разследване" и са уверени, че могат да докажат "всички обвинения извън разумното съмнение". Понастоящем съдия от съда, създаден да разглежда престъпления от косовската война преглежда обвинителния акт, за да реши дали да потвърди обвиненията.

Весели, който в момента ръководи Демократическата партия на Косово (PDK) и продължава да е депутат, отрече "всяко участие в някакво престъпление" и заяви, че е "горд, че участва в освободителната война на косовския народ". Той отхвърли твърденията на прокурора като „напълно неверни“.

По-рано президентът Хашим Тачи също отрече участие във военни престъпления.

Срещата в Белия дом между Хоти, Тачи и Вучич беше обявена на 15 юни от Гренел, след като получи ангажименти за участие от двете страни. Тя трябваше да е първа възможност за разговори след двегодишното замразяване на преговорите, водени с посредничеството на Европейския съюз.

Неясна остава съдбата на обявеното от специалния пратеник на ЕС за Косово и Сърбия Мирослав Лайчак подновяване на диалога с посредничеството на Брюксел през юли. Говорител на Европейската комисия заяви, че то няма алтернатива и не е свързано с анулирането на преговорите във Вашингтон. Говорителят подчерта, че Косово трябва да реши кой ще води преговорите и че ЕС е само посредник, улесняващ контакта между страните.

“Няма друг начин за решаване на пробемите между Сърбия и Косово, освен подновяването на диалога между Белград и Прищина”, заяви говорителят на Еврокомисията, подчертавайки, че от неговия успех ще зависи европейската перспектива на двете страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG