Връзки за достъпност

Извънредни новини

Разредена публика на финала за Купата на България, футболистите ще бъдат тествани за COVID-19


ЦСКА и Локомотив София ще играят финала на Купата на България пред 12 000 зрители на Националния стадион
ЦСКА и Локомотив София ще играят финала на Купата на България пред 12 000 зрители на Националния стадион

За финала за Купата на България между ЦСКА София и Локомотив Пловдив на 1 юли на Националния стадион "Васил Левски" ще бъдат допуснати 12 000 зрители. Те ще бъдат разпределени равномерно между секторите и ще бъдат настанени през седалка, съобщи спортният министър Красен Кралев след среща при премиера Бойко Борисов.

В понеделник здравният министър издаде нова заповед с мерки срещу разпространението на COVID-19, според която в сектор не може да има повече от 1000 зрители, които трябва да седят през седалка и да спазват дистанция от 1,5 метра.

Спортните събития могат да се провеждат при не повече от 50% заетост на зрителските места, а на тези на закрито - и с маски.

ЦСКА е символичен докакин на финала, тъй като е победител в първата двойка от жребия за полуфиналите. На ЦСКА ще бъдат предоставени секторите "А" и "Г" на националния стадион, а феновете на Локомотив ще са във "В" и "Б".

Допускането на повече публика на Националния стадион на 1 юли е изключение, добавиха Кралев и здравният министър Кирил Ананиев.

Първоначално намерението беше двата клуба да получат по 2000 билета за финала, но феновете на ЦСКА бяха недоволни от ограниченията.

Футболистите и служителите на футболните клубове от Първа лига ще бъдат тествани за коронавирус всеки месец, съобщи още министър Кралев.

Положителните ще бъдат карантинирани. Между тестовете отговорност за здравето им ще носят клубните лекари, които ще се подписват като гаранция, че играчите, които излизат на терена са здрави.

България е една от малкото държави в Европа, която допуска зрители на стадионите. Връщането на публиката беше установено от 5 юни при условие, че се заемат само 30 процента от местата.

За последното денонощие в България е потвърдена инфекцията на 105 души, с което броят им става 4513. Починалите за денонощието са четирима, а настанените в болници – 392-ма. Следете разпространението на короновирусната епидемия в България на блога Коронавирусът COVID-19 – факти и дати.

По света броят на заразените с COVID-19 са почти 9,7 милиона, починалите надхвърлиха 490 хиляди. Вижте интерактивната карта за пандемията по света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG