Връзки за достъпност

Извънредни новини

Един от най-богатите чехи е новият частен акционер в ПИБ


Карел Комарек
Карел Комарек

Новият частен инвеститор в Първа инвестиционна банка (ПИБ) е чешкият бизнесмен Карел Комарек. Това съобщи самата банка в четвъртък. По-рано стана ясно, че държавната Българска банка за развитие (ББР) е придобила по-големият пакет от акции за увеличаване на капитала на ПИБ. Капитализирането на частната банка беше последната пречка пред приемането на България във валутно-курсовия механизъм ERM II (т. нар. чакалня на еврозоната).

Държавата (чрез ББР) ще притежава 18,35% от акциите на ПИБ, за които ще плати над 136 млн. лв. Комарек чрез Valea Foundation ще бъде собственик на 7.87%. Така Българската банка за развитие придобива 69.98% от новите акции, а частният инвеститор малко над 30%. При частен интерес над 30% процедурата не би се тълкувала като държавна помощ, според правилата определени от Брюксел, обясниха по-рано от правителството.

Общо увеличението на капитала на ПИБ е 195 424 000 лв. и се налага заради установения при проверка от Европейската централна банка (ЕЦБ) капиталов недостиг.

„Единственото изискване, което остава да бъде изпълнено, е свързано с рекапитализацията на една определена банка в България, което ЕЦБ наблюдава. И при успешното изпълнение на това условие може да се работи за положително решение за членството на България в ERM II през юли, заедно с Хърватия“, каза в интервю за Радио Свободна Европа през април изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия с ресор Икономика в интерес на хората Валдис Домбровскис.

Акциите на ПИБ бяха изкупени в последния възможен ден по време на аукцион, проведен от Българската фондова борса (БФБ). Новите акции бяха предлагани по емисионна цена 5 лв., докато на БФБ книжата на банката се търгуват в последните седмици на нива 2.50-2.80 лв.

Карел Комарек е един от най-богатите хора в Чехия с около 3.6 млрд. долара лично богатство според класациите на Forbes. Чрез своя холдинг KKCG той е собственик на най-голямата компания за залагания в региона Sazka.

Именно във връзка с хазартния му бизнес името му се появи в новините в България преди няколко седмици. Обвиняемият бизнесмен Васил Божков обясни атаката към бизнеса му и повдигнатите обвинения с постигнати договорки с Комарек от септември 2019 г. Sazka да придобие 51% от „Националната лотария“, която тогава е оценена на 1 млрд. евро.

Комарек има бизнес и в сектора на горивата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG