Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гърция затвори за сърби, Европа се връща към ограниченията заради COVID-19


Жена минава покрай табло, призоваващо за спазване на дистанция на плаж на остров Кос, където миналата седмица имаше увеличение на броя на новозаразени с коронавирус
Жена минава покрай табло, призоваващо за спазване на дистанция на плаж на остров Кос, където миналата седмица имаше увеличение на броя на новозаразени с коронавирус

Няколко европейски държави обявиха, че ще засилят отново ограниченията заради ускоряващото се разпространение на инфекцията от коронавирус.

Гърция съобщи, че от 6 до 15 юли няма да допуска на територията си сръбски граждани, след като в петък Белград обяви извънредно положение и възстановяване на част от мерките срещу коронавирусната инфекция. Забраната за граждани на Сърбия важи за всички гръцки гранични пунктове, включително Кулата-Промахон, който беше разрешен за преминаване на българи.

За последното денонощие в Сърбия са регистрирани 302 нови случая при средно 50 през май. От началото на епидемията са потвърдени над 16 хил инфекции и 311 починали. Сърбия и Черна гора бяха в списъка на 15-те "безопасни" държави, чиито граждани се допускат в ЕС от 1 юли.

Гърция, която свали повечето ограничения за пътуване от 1 юли, обяви, че ще преразглежда често правилата за пътуване, съобщава агенция Ройтерс.

Испанските власти обявиха в неделя, че налагат ограничения на 70 хил. жители в автономната област Галисия, след нов взрив на епидемията от COVID-19. Ден по-рано, за да пресече разпространението на коронавируса, подобна локална карантина наложи и Каталуния.

Хората, живеещи в Ла Мариня - район, разположен по протежение на северното крайбрежие на Испания в провинция Луго - няма да могат да излизат оттам до петък - два дни преди регионалните избори в Галисия на 12 юли.

Премиерът Педро Санчес призова хората да останат бдителни, както и към спокойствие, тъй като по думите му "ранното засичане на тези епидемични взривове показва, че здравната система е много по-добре подготвена" отколкото през март, съобщава агенция Ройтерс.

В Испания са регистрирани 205 545 заразени с коронавируса, 28 385 от които са починали, по данни на здравното министерство. Това я прави една от най-тежко засегнатите страни в Европа.

Ограниченията за движение бяха върнати и в столичния регион в Португалия. В Лисабон от 1 юли на 700 хил. жители на 20 квартала беше наложена забрана за излизане от къщи.

В Германия продължава карантината, въведена на 23 юни след епидемичния взрив в кланици в Гютерсло и Варендорф, в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Мерките там продължават до 7 юли, след като инфекцията от COVID-19 беше потвърдена при около 1500 работници, основно от България и Румъния.

В Италия продължават ограниченията в Мондрагон, близо до Неапол, където на 22 юни 700 души, сред които и много български граждани, бяха задължени да си останат вкъщи заради рязко влошаване на епидемичната обстановка.

На 29 юни британското правителството обяви затягане на ограниченията в Лестър, включително повторно затваряне на нехранителните магазини, в момент, когато в Обединеното кралство като цяло мерките се облекчават.

Близо 11,3 милиона са регистрираните заразени с новия коронавирус по света и над 530 хиляди души са починали от причинявани от него заболявания. За наличие на инфекцията се съобщава в 196 държави и територии.

Съединените щати са най-тежко засегнатата от пандемията държава, с най-много потвърдени заразени и починали - съответно 2,8 милиона и 129 676. Следват Бразилия (1,6 млн. заразени и 64 хил. починали), Великобритания (44 хил. починали от 285 хил. заразени), Италия (35 хил. починали от 242 хил. заразени) и Мексико (31 хил. починали от 252 хил. заразени). Подробности проследете на интерактивната карта. В България потвърдените случаи са 5740, от които 63 за последното денонощие. Починалите са 246. Оздравелите - 2915. Можете да следите развитието на епидемията в България тук.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG