Връзки за достъпност

Извънредни новини

Случаите на коронавирус в САЩ се увеличават. Капацитетът на интензивните отделения се запълва


Ресторант в Калифорния
Ресторант в Калифорния

Броят на заразените с коронавирус в САЩ от началото на пандемията надмина 3 милиона на фона на сигнали от няколко щата, че капацитетът на интензивните отделения в болниците е силно намалял, съобщи Ройтерс. Смъртните случаи в най-тежко засегната държава са почти 134 хиляди.

Във вторник са регистрирани нови 923 смъртни случая – най-високият брой жертви за един ден от 10 юни насам.

Властите в САЩ съобщиха, че положителните проби в 24 щата са притеснително голям процент от броя на направени тестове. Най-голям дял са положителните проби в Аризона, където за миналата седмица 26% от всички тестове са положителни. Според Световната здравна организация ниво над 5% на положителни резултати трябва да се приема за притеснително.

Калифорния, Хавай, Айдахо, Мисури, Монтана, Оклахома и Тексас надминаха във вторник досегашните си рекорди за най-много регистрирани случаи за един ден. Най-големите скокове са в двата най-големи щата – Тексас и Калифорния, които регистрират по над 10 000 нови случая.

В Тексас броят на пациентите с COVID-19 в болници се е удвоил за последните две седмици, съобщи Ройтерс. Във Флорида интензивните отделения във всички болници в 25 от 67 окръга са с напълно изчерпан капацитет. 17% от леглата в интензивните отделения в щата са били свободни към края на деня във вторник. Три дни по-рано свободни са били 20% от леглата.

Преди седмица в изслушване пред комисията по здравеопазване на щатския Сенат водещият експерт по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи заяви, че „ситуацията не е под контрол“ и посочи, че няма да е изненадан, ако броят на новите случаи на COVID-19 в САЩ достигне 100 000 на ден. Новите случаи във вторник са 60 000 - най-висок брой за денонощие от началото на епидемията в САЩ.

Проучване на Института за здравни изследвания и измервания към Вашингтонския университет, цитирано в много американски медии, предвижда към 1 ноември броят на жертвите на коронавируса в САЩ да достигне 208 хиляди души. „В САЩ не преживяхме истински край на първата вълна на пандемията“, коментира директорът на института Кристофър Мъри. „Това няма да ни спести втори скок през есента, който ще се отрази особено силно на щатите, в които в момента се наблюдават високи нива на заболеваемост.“

Във вторник САЩ официално уведомиха Организацията на обединените нации (ООН), че напускат СЗО считано от 6 юли 2021 г. Решението САЩ да се оттеглят от специализираната агенция към ООН беше обявено от президента Доналд Тръмп още през май. Тогава той обвини ръководството на СЗО, че е под контрола на Китай и че е помогнало на Пекин да прикрие мащаба на заплахата в началото на разпространението на заразата. САЩ са най-големият вносител на средства в бюджета на СЗО.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG