Връзки за достъпност

Извънредни новини

Обвиненият за смъртта на Милен Цветков остава в ареста


Журналистът Милен Цветков загина на 19 април на кръстовището до мол "Парадайз"
Журналистът Милен Цветков загина на 19 април на кръстовището до мол "Парадайз"

Обвиняемият за смъртта на Милен Цветков – 22-годишният Кристиан Николов – остава в ареста, реши Софийският градски съд.

Журналистът и водещ на публицистични предавания почина при катастрофа на Великден, предизвикана от Николов. Колата на Милен Цветков беше блъсната от управлявания от обвиняемия джип „Ауди“ Q7, докато чакаше на червен светофар. Николов е дал положителна проба за наркотици.

Той е обвинен в умишлено причиняване на смърт.

Кристиан Николов, който е в ареста от април, е поискал от съда мярката му за неотклонение да бъде изменена и да бъде пуснат на свобода.

Според съда обаче въпреки че има чисто съдебно минало, има опасност на свобода Кристиян Николов да се укрие или да извърши друго престъпление. Затова той ще остане с най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража. Решението на съда може да се обжалва.

Според магистратите не може да се приеме, че Николов e направил нещо, за да предотврати сблъсъка. Той е седнал зад волана след употреба на наркотични вещества и е разчитал единствено на шанса, че няма да последва удар. Освен това според доказателствата по делото и заключенията на експертизите, цитирани от „Дневник“, джипът се е движил със скорост 98-99 км/ч в момента на удара.

Очевидците и записите от видеокамерите показват, че Николов не само не е намалил скоростта, но е продължил да се движи бързо със скорост два пъти над позволената за този участък от 50 км/ч и при червен светофар и спрели пред него автомобили.

Адвокатът му Лъчезар Таков изтъква в искането си за по-лека мярка за неотклонение, че няма опасност клиентът му да извърши престъпление или да се укрие, защото има постоянен адрес и семейството му живее в София. Според защитника, цитиран от „Дневник“, местоположението на Николов може да бъде контролирано от разследващите, ако той бъде освободен под домашен арест. Освен това адвокатът посочи и че заради коронавируса и увеличаващия се брой болни никой не може да прогнозира кога ще започне делото в съдебна фаза.

Според държавното обвинение категорично е установено от свидетелски показания, че 22-годишният шофьор е управлявал джипа в момента на удара. Изготвени са и заключения на видеотехнически експертизи, според които на предната дясна седалка на автомобила е идентифициран синът на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов - Георги Иванов, а другият пътник в колата - Симона Цанкова - се е возила на задната дясна седалка. Изготвени са и съдебномедицински експертизи на базата на ДНК профилиране, което е установило ДНК материал на Кристиан Николов на шофьорското място.

Видеотехническата експертиза е показала, че джипът е бил технически изправен преди катастрофата. Освен това експертиза е установила, че опитите за помощ на Милен Цветков, който е бил жив непосредствено след катастрофата, не са се отразили нито положително, нито негативно на състоянието на журналиста.

Обвинение по случая е повдигнато и на майката на младия шофьор Десислава Пешева-Николова за това, че е предоставила на сина си джипа на фирмата си „Ауди Q7“. Двамата спътници на Кристиан Николов бяха привлечени към наказателна отговорност за лъжесвидетелстване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG