Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Радев поиска оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев


Президентът поиска оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев
Президентът поиска оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев

Президентът Румен Радев призова правителството на Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев да подадат оставки. Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции, каза той в обръщение към гражданите и определи процесите в страната като "мафиотизация на управлението".

Според държавния глава оставките на Иван Гешев и правителството са единствен изход от ситуацията и всяко [тяхно] забавяне тласка България към безизходица.

Президентът говори след два дни на протести "срещу мутрите", проведени в София и други градове. Сред исканията на протестиращите бяха както оставката на правителството, така и оставката на главния прокурор Гешев.

В събота президентът определи решението на ГЕРБ да организира митинг на свои симпатизанти на метри от протеста срещу правителството като „целенасочена и недопустима провокация към гражданския мир“.

„Опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никого, който познава ситуацията в България“, каза още Радев.

По негови думи корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и бездействието спрямо грабежите, както и задушаването на свободата на словото и липсата на справедливост е това, срещу което българите са излезли по улиците.

„Гневът е дълбок, трупан е с години и не може да се потиска със страх и сила“, каза президентът и призова за мирно протестиране и прекратяване на опитите за противопоставяне между гражданите по политически, етнически и други причини.

Президентът обърна внимание и на Европейския съюз, който по негови думи „няма право да гледа България с широко затворени очи“.

„Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак са недопустими и обречени“, каза Радев. Той призова и органите на реда да се придържат към закона.

На протеста в петък заради струпването на поддръжниците на правителството и протестиращите срещу него се стигна до напрежение и сблъсъци, след които обаче нямаше пострадали.

По-късно през нощта полицията влезе в сблъсък с протестиращите, след което се достигна до арести и няколко ранени.

В събота на протест на извънпарламентарната партия “Демократична България” (ДБ) за кратко се стигна до напрежение между протестиращите и пристигналите от Кърджали и Благоевград симпатизанти на Движението за права и свободи (ДПС). Председателят на движението Мустафа Карадайъ призова подкрепящите партията за действия “срещу агресора”, който припозна в желаещите да достигнат плажа граждани.

В крайна сметка, въпреки провокациите, до сблъсъци не се стигна. От ДБ призоваха за мирното провеждане на протестите и се обявиха против опита гражданите да бъдат противопоставяни на етнически принцип.

Малко след обръщението на президента, главния прокурор Гешев публикува своя позиция в социалната мрежа Туитър, в която обвини Радев в това, че се е наредил до "Черепа и останалите олигарси на Прехода". В позицията си Гешев подчерта, че той и прокурорите "остават на страната на закона".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG