Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата поиска от министъра на транспорта да провери концесията на пристанище “Росенец”


Разследващите искат да им бъде предоставена преписка от сключването на договора, както и инвестиционната програма за обекта
Разследващите искат да им бъде предоставена преписка от сключването на договора, както и инвестиционната програма за обекта

Върховната апелативна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта за започване на проверка на концесията на пристанищния терминал в “Росенец”. Разследващите искат да им бъде предоставена преписка от сключването на договора, както и инвестиционната програма за обекта, съобщи сайтът на държавното обвинение.

Концесията на пристанището “Росенец” беше учредена през 2011 г. за срок от 35 години в полза на “Лукойл Нефтохим Бургас”.

Пристанището “Росенец” беше обект на сериозен медиен интерес през 2012 г., когато агенция “Митници” извърши няколко проверки, свързани с измервателните уреди, които трябваше да бъдат монтирани на обекта. През 2013 г. от агенцията започнаха и разследване срещу четирима служители по обвинения, че с действията си, те са създали условия за безконтролно изнасяне на горива от база “Росенец”.

Темата около целия комплекс придоби голяма популярност в последните дни, след като членове на извънпарламентарната “Демократична България” (ДБ) се опитаха да получат достъп до плаж, който се намира в близост до пристанището, както и до имот, свързван с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. На място в събота се проведе и протест.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов поиска и установяване на ситуацията с пристанището и базата на “Лукойл” в Росенец. Той твърди, че от партията са спечелили дело срещу Националната агенция по приходите (НАП) за предоставяне на информация за отчетите от базата на петролната компания. От приходната агенция обаче продължават да отказват предоставянето на данни.

В последните няколко месеца държавата предприе редица действия, които се очаква да доведат до промяна на състоянието на пазара на горивата в България. В средата на май от министерството на финансите предложиха създаването на верига държавни бензиностанции, както и промяна в регулациите, свързани с достъпа до складовете за гориво.

Пет дни по-късно Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация, което се случи в рамките на разследване на картел на пазара на автомобилните горива. Сред компаниите, които са разследвани, са “Лукойл Нефтохим Бургас“ и “Лукойл България”.

През юни в специализираната прокуратура беше разпитан председателят на контролния съвет на "Лукойл - България" и дългогодишен генерален директор на компанията Валентин Златев. Тогава от прокуратурата не обявиха по кое дело е бил разпитван бизнесменът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG