Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никой не може да пренапише историята." Хашим Тачи е разпитан в Хага по обвиненията за военни престъпления


Хашим Тачи след разпита си пред военните прокурори

Президентът на Косово Хашим Тачи беше разпитан от специализираната прокуратура в Хага. Той и други политици от Косово бяха обвинени в края на юни за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на косовската война през 1998-1999 г.

Обвинението, повдигнато на Тачи, съдържа десет пункта, в които се говори за извършени убийства на "близо 100 души", за "принудително изчезване на хора, за преследване и изтезания". Жертвите са косовски албанци, сърби, роми и лица от други националности, както и политически противници.

Обвиненията са свързани с дейността на с бившата Армия за освобождение на Косово (АОК), която по време на войната беше командвана включително и от сегашния президент на страната. Сред другите обвинени е лидерът на Демократическата партия на Косово Кадри Весели.

Хашим Тачи беше разпитван в продължение на шест часа на 13 юли. Той ще дава показания и на 14 юли. „Днес съм тук от уважение към това, за които съм мечтал и за което съм се борил. Свободно и независимо Косово на базата на равни права, мултиетническо общество на базата на върховенство на закона“, каза Тачи при пристигането си за разпита. „Никой не може да пренапише историята. Това е цената на свободата. Вярвам в мира, истината, помирението и справедливостта“, добави той.

По думите на Тачи много бивши бойци са разпитвани от специализираната прокуратура в Хага през последните две години. „Докато аз и моите сънародници се изправяме пред международното правосъдие с достойнство и почтеност, ви призовавам да останете единни в справянето с предизвикателствата, с които страната ни се сблъсква“, написа той във Фейсбук.

Президентът на Косово каза, че по време на разпита адвокатът му Пиер Ришар Проспер и военните прокурори са разговаряли по „технически въпроси“. Той добави, че е бил питан за дейността на АОК. Прокуратурата не даде никаква информация за разпита. Докато Тачи беше разпитван, няколко десетки негови поддръжници бяха пред сградата на съда и скандираха името му.

Преди да се стигне до процес срещу Тачи и другите обвинени съдия трябва да прецени дали има достатъчно доказателства и да допусне обвинението за разглеждане. Президентът на Косово каза, че ако бъде изправен пред съда, веднага ще подаде оставка.

В навечерието на военния конфликт през 1998 г. Косово е част от Сърбия и прогресивно губи елементите на своята автономия от Белград, който изпраща войски в района. Армията за освобождение на Косово първоначално е бунтовническа група, която противостои на сръбската инвазия. Войната приключва след 78-дневни бомбардировки на НАТО срещу цели в бивша Югославия, които принуждават Белград да изтегли войските си от Косово. През 2008 г. Косово получи независимост, но страната още не е призната от Сърбия, Русия и някои страни членки на ЕС.

Обвинението срещу Хашим Тачи дойде в навечерието на преговорите между него и сръбския президент Александър Вучич, които щяха да се проведат във Вашингтон, но бяха отменени заради разпитите. Въпреки това се проведе разговор с посредничеството на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел между Вучич и косовския премиер Авдула Хоти. Планирано е двамата да се срещнат лице в лице в Брюксел на 16 юли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG