Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никой не може да пренапише историята." Хашим Тачи е разпитан в Хага по обвиненията за военни престъпления


Хашим Тачи след разпита си пред военните прокурори
Хашим Тачи след разпита си пред военните прокурори

Президентът на Косово Хашим Тачи беше разпитан от специализираната прокуратура в Хага. Той и други политици от Косово бяха обвинени в края на юни за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на косовската война през 1998-1999 г.

Обвинението, повдигнато на Тачи, съдържа десет пункта, в които се говори за извършени убийства на "близо 100 души", за "принудително изчезване на хора, за преследване и изтезания". Жертвите са косовски албанци, сърби, роми и лица от други националности, както и политически противници.

Обвиненията са свързани с дейността на с бившата Армия за освобождение на Косово (АОК), която по време на войната беше командвана включително и от сегашния президент на страната. Сред другите обвинени е лидерът на Демократическата партия на Косово Кадри Весели.

Хашим Тачи беше разпитван в продължение на шест часа на 13 юли. Той ще дава показания и на 14 юли. „Днес съм тук от уважение към това, за които съм мечтал и за което съм се борил. Свободно и независимо Косово на базата на равни права, мултиетническо общество на базата на върховенство на закона“, каза Тачи при пристигането си за разпита. „Никой не може да пренапише историята. Това е цената на свободата. Вярвам в мира, истината, помирението и справедливостта“, добави той.

По думите на Тачи много бивши бойци са разпитвани от специализираната прокуратура в Хага през последните две години. „Докато аз и моите сънародници се изправяме пред международното правосъдие с достойнство и почтеност, ви призовавам да останете единни в справянето с предизвикателствата, с които страната ни се сблъсква“, написа той във Фейсбук.

Президентът на Косово каза, че по време на разпита адвокатът му Пиер Ришар Проспер и военните прокурори са разговаряли по „технически въпроси“. Той добави, че е бил питан за дейността на АОК. Прокуратурата не даде никаква информация за разпита. Докато Тачи беше разпитван, няколко десетки негови поддръжници бяха пред сградата на съда и скандираха името му.

Преди да се стигне до процес срещу Тачи и другите обвинени съдия трябва да прецени дали има достатъчно доказателства и да допусне обвинението за разглеждане. Президентът на Косово каза, че ако бъде изправен пред съда, веднага ще подаде оставка.

В навечерието на военния конфликт през 1998 г. Косово е част от Сърбия и прогресивно губи елементите на своята автономия от Белград, който изпраща войски в района. Армията за освобождение на Косово първоначално е бунтовническа група, която противостои на сръбската инвазия. Войната приключва след 78-дневни бомбардировки на НАТО срещу цели в бивша Югославия, които принуждават Белград да изтегли войските си от Косово. През 2008 г. Косово получи независимост, но страната още не е призната от Сърбия, Русия и някои страни членки на ЕС.

Обвинението срещу Хашим Тачи дойде в навечерието на преговорите между него и сръбския президент Александър Вучич, които щяха да се проведат във Вашингтон, но бяха отменени заради разпитите. Въпреки това се проведе разговор с посредничеството на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел между Вучич и косовския премиер Авдула Хоти. Планирано е двамата да се срещнат лице в лице в Брюксел на 16 юли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG