Връзки за достъпност

Извънредни новини

"На кафе с Делян Пеевски". Проведе се протестна акция пред хотел "Берлин"


Малко след 8 часа в сряда сутрин на протеста имаше около 50 души, които искаха да пият кафе с депутата от ДПС Делян Пеевски, но не бяха допуснати в хотел "Берлин".
Малко след 8 часа в сряда сутрин на протеста имаше около 50 души, които искаха да пият кафе с депутата от ДПС Делян Пеевски, но не бяха допуснати в хотел "Берлин".

Около 50 души се събраха на протестна акция пред хотел "Берлин" в столичния квартал Бояна в сряда сутрин. Събитието под наслов "Масово пиене на кафе с Делян Пеевски", беше организирано от младежката организация на "Да, България" пред хотела, който се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Действията на “Да, България” целят да осветлят порочните практики в управлението на страната, да покажат как законите за определени хора не важат", казват организаторите, които отново поискаха оставката на правителството.

"Тук сме, за да се опитаме да се срещнем с тази обществена фигура Делян Пеевски, която не се среща с гражданите по принцип, не ходи на работа. Има много увиснали въпроси в общественото пространство, на които няма отговор и ние сме дошли да потърсим отговор", каза протестиращият Виктор Иванов в интервю за Свободна Европа.

Преди седмица започнаха мирни протести в цялата страна, които искат оставките на правителството и главния прокурор. От 9 юли всяка вечер десетки хиляди души се събират пред сградите на Министерски съвет и Народно събрание в София, скандирайки "Мутри вън", "Оставка" и "Мафия". Недоволството е насочено и към двама политици от ДПС – Ахмед Доган и Делян Пеевски, които протестиращите виждат като оказващи задкулисно влияние на правителството и прокуратурата.

Затова и акцията на опозиционната партия "Да, България" в сряда се проведе пред хотел "Берлин", който те описват като "щаб-квартирата" на Пеевски. През 2014 г. бившият вътрешен министър и бивш член на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че е бил многократно канен "на кафе" от Пеевски именно в този хотел. На срещите са били и тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Борислав Сарафов.

Портата на хотела беше заключена с верига с катинар, а в бутката от дясно на алеята имаше един охранител
Портата на хотела беше заключена с верига с катинар, а в бутката от дясно на алеята имаше един охранител

След като се събраха пред заключената с катинар порта на хотела, протестиращите поискаха да влязат вътре, за да пият кафе. Носеха плакати със снимки на Пеевски и попитаха единствения охранител, дали депутатът е вътре и дали често посещава мястото. Отговор от другата страна на оградата не беше получен, а хотелът изглеждаше, че не работи.

Организаторите от "МлаДа България" прочетоха пред медиите списъка с въпроси, които бяха подготвили за Пеевски и призоваха журналистите да му ги зададат, "ако го открият".

"От какво се страхувате, г-н Пеевски? Задължителна ли е охраната за един народен представител?", "Липсва ли Ви екипната работа в пленарна зала?" и "Има ли причина да разговаряте само със собствените си медии, г-н Пеевски?", бяха някои от зададените въпроси.

"Дойдохме да попитаме г-н Делян Пеевски как съчетава работата си като парламентарен представител с това да управлява държавата зад кулисите. Тъй като всички знаят, че реално държавата се управлява от това място – хотел Берлин", допълни Венцислав Бенов от "Да, България" в интервю за Свободна Европа.

Повод за ежедневните демонстрации от изминалата седмица, които се състояха в над 10 града из цялата страна, станаха три събития: поведението на служители от НСО, които избутаха няколко души в морето, за да не приближат държавен плаж близо до резиденция на ДПС, претърсване в президентството от прокуратурата и полицейско насилие, упражнено във втория ден от протестите, както и в събота, когато хората си "върнаха" плажа в парка "Росенец" след сблъсък с полицията.

Първите резултати от протестите бяха съобщенията, че държавната охрана на Ахмед Доган и Делян Пеевски беше свалена, началникът на НСО подаде оставка, хората възстановиха достъпа си до държавния плаж след физически сблъсък с политици от извънпарламентарната "Демократична България".

"Няма кой едно кафе да ни почерпи". Протестът пред хотел "Берлин"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG