Връзки за достъпност

Извънредни новини

Решение на Борисов: Тецът на Доган е изключен от студения резерв


Действията на премиера идват ден, след като Върховната касационна прокуратура (ВКП) се самосезира и започна проверка във връзка с действия на държавното обвинение по казуса около ТЕЦ "Варна" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган
Действията на премиера идват ден, след като Върховната касационна прокуратура (ВКП) се самосезира и започна проверка във връзка с действия на държавното обвинение по казуса около ТЕЦ "Варна" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди студен резерв да се ползва само при нужда и то само от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2".

“Сваляш студения резерв от тук насетне. Студен резерв, ако ни е необходимо – само държавната ТЕЦ "Марица изток -2”, каза премиерът на енергийния министър Теменужка Петкова и я изпрати в Народното събрание, където въпросът да бъде решен и с парламентарната група на ГЕРБ.

Минути по-късно от парламентарната трибуна Петкова обяви, че ще бъде направено предложение студеният резерв да се възлага след доклад на “Електроенергиения системен оператор” (ЕСО), само при необходимост и само на държавната централа.

Тя добави, че момента България води преговори с Европейската комисия за въвеждане на “Механизъм за капацитет”, който включва и премахването на студения резерв. Това обаче няма да се случи веднага, а ще има преходен период.

Договорът за студения резерв на ТЕЦ “Варна” на почетния председател на ДПС Ахмед Доган изтича в края на юли.

Действията на премиера и енергийния министър идват ден, след като Върховната касационна прокуратура (ВКП) се самосезира и започна проверка във връзка с действия на държавното обвинение по казуса около ТЕЦ "Варна" на почетния председател на ДПС. Съоръжението е сред най-големите бенефициенти от парите за студения резерв в последните години.

Прокуратурата беше провокирана от видео на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, което бе излъчено във фейсбук профила му. В живо вклчване на фона на ТЕЦ "Варна" във вторник, Иванов разказа за сигнала от 2019 г., който чешки сенатор подаде чрез Антикорупционния фонд до прокуратурата за сделката за централата.

По думите на Христо Иванов с месеци две прокуратури са си прехвърляли отговорността коя от тях следва да направи проверка по сигнала на Вагенкнехт, спорейки за подсъдността на кауса.

Преди това пък Антикорупционният фонд подаде сигнали до четири институции за продажбата на централата на Доган. "Прокуратурата не се сезира, когато става дума за Пеевски и Доган", заяви съпредседателят на "Демократична България".

Преди няколко дни зам.-председателят на Народното събрание и съпредседател на “Обединени патриоти” Валери Симеонов обяви, че за една година “коло 50-60 милиона за една година отидоха в ТЕЦ-Варна”, а “правителството се обвързва едва ли не със слугинаж към Доган”. Тогава той каза също, че студеният резерв ще бъде намален повече от 10 пъти.

Само преди година властта за последно взе решение ТЕЦ “Варна” на Доган да получи 26.5 млн. лева, а свързаните с бизнесмена Христо Ковачки Ц „Бобов дол“, ТЕЦ „Марица 3“ и „Топлофикация Русе“ да получат общо 25,4 млн. лева срещу мощности, които не работят, но да стоят в готовност и при необходимост да бъдат активирани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG