Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коалиционният съвет отложи с ден промените в кабинета


Коалиционния съвет на управлението, в което влизат лидерите на ГЕРБ и "Обединени патриоти", преди седмица отложи очакваните промени в кабинета до гласуването на вота на недоверие срещу правителството, което се състоя във вторник
Коалиционния съвет на управлението, в което влизат лидерите на ГЕРБ и "Обединени патриоти", преди седмица отложи очакваните промени в кабинета до гласуването на вота на недоверие срещу правителството, което се състоя във вторник

Министър-председателят Бойко Борисов и лидерите на партиите от коалиционния му партньор “Обединени патриоти” Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, обсъдиха въпроса за очакваните кадрови промени в кабинета. На Коалиционния съвет в сряда управляващите отложиха вземането на окончателно решение за промените, като се разбраха да обсъдят предложенията с парламентарните си групи.

Очаква се в четвъртък коалицията да се събере отново, за да обсъди резултата от разговорите си с депутатите.

Преди седмица, в опит да се разграничи от ДПС, Борисов поиска оставките на министрите на финансите, вътрешните работи и икономиката - Владислав Горанов, Младен Маринов и Емил Караниколов.

До решението се стигна след среща с областните координатори на ГЕРБ. По време на партийното заседание координаторите са поискали от Борисов тримата министри да бъдат освободени с мотива "да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски", съобщиха тогава от ГЕРБ.

В същия ден тримата министри декларираха готовност да напуснат правителството още на следващия ден.

Само ден по-късно обаче управляващите обявиха, че ще изпълнят мандата си, след заседание на управляващата коалиция. Тогава беше съобщено и че обсъждането на оставките се отлага със седмица заради предстоящите среща на Върха на лидерите на ЕС, както и гласуването на внесения от БСП вот на недоверие.

Двете събития приключиха във вторник. Очакваше се коалиционният съвет да се събере в сряда, както и се случи. Но до окончателно решение така и не се стигна. Официална информация за евентуалните персонални смени също бе отложена.

В понеделник един от министрите, чиято оставка бе поискана от Борисов и по данните на правителствената пресслужба е декларирал готовност да я даде – Владислав Горанов каза, че не вижда причина да напуска кабинета.

“Не виждам причина да подавам оставка 10 дни, след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект, а именно интеграцията в банковия съюз и приближаването към еврото”, каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG