Връзки за достъпност

Извънредни новини

Замеряне с домати и тоалетна хартия в 17-ия ден на протеста


Протестът в София на 25 юли 2020 г.
Протестът в София на 25 юли 2020 г.

Няколкостотин души протестираха в София срещу правителството и главния прокурор. Това стана за 17-и пореден път, в който хората изразяват недоволството си по улици и площади. Протестът е по-малоброен в сравнение с предишните дни и протича при пороен дъжд с гръмотевици.

Хората викат "Оставка!" и "Мафия", и замерят сградата на Министерския съвет с домати и развити рула тоалетна хартия. Антифашистката песен "Бела, чао" се пее във варианта "Бойко, чао". Спряно е движението по булевард "Цар Освободител".

Протестите продължават въпреки четирите министерски промени, които бяха гласувани в петък от парламента. Хората твърдят, че би ги удовлетворила само оставка на цялото правителство.

Митингите и шествията започнаха след като лидерът на "Демократична България" Христо Иванов нагледно демонстрира властта на ДПС върху държавна институция и след като сградата на президентството беше претърсена от прокуратурата. Ораторите на протестите говорят за скрит център на управлението в лицето на ДПС и за използване на прокуратурата за политически цели.

Преди седмица координаторите на ГЕРБ настояха да се уволнят трима министри, за да се покаже, че правителството не зависи от ДПС. Ставаше дума за министрите на финансите Владислав Горанов, на вътрешните работи Младен Маринов и на икономиката Емил Караниколов. В петък те бяха сред сменените кадри на кабинета.

Протести се провеждат и в други градове на страната, както и в чужбина.

Организаторите на събитието във фейсбук - Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков - насрочиха за сряда, 29 юли, от 10 часа "Общонационален митинг-протест".

"Нека се съберем всички заедно, за да чуе управляващата мафия гласа на цяла България. Да пробием глухата власт с вашия глас. След митинга започва нашата "ваканция" Носете си палатки, чадъри, одеяла, дрехи, вода. Оставаме на лагер в триъгълника на властта пред Министерски съвет до оставка на мутрите“, пишат организаторите в създадено във Фейсбук събитие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG