Връзки за достъпност

Извънредни новини

“Достойна смърт”. Масови журналистически оставки заради натиск в най-голямата независима медия в Унгария


Хиляди унгарци излязоха на протест в Будапеща в защита на свободата на словото
Хиляди унгарци излязоха на протест в Будапеща в защита на свободата на словото

Дълга редица от хора се извива пред администрацията на най-четения новинарски сайт в Унгария Index.hu. Някои държат в ръка, други са навили на руло или лист хартия, оставките си. Чува се плач.

Картината е от петък следобед в редакцията на най-голямата независима медия в Унгария - Index.

Редакционната колегия и повече от 80 редактори и репортери в 100-членната редакция подадоха молби за напускане в знак на протест с уволнението на главния си редактор Саболч Дул два дни по-рано.

“Колкото и странно да звучи, ние всъщност спасихме Index, подавайки оставки. Това поне е една достойна смърт за изданието”, написа един от политическите репортери на Index Тамаш Фабиан.

“Не виждайки алтернатива, това беше единственият начин журналистите да избегнат компроментиране и корумпиране от тяхното ново, обслужващо правителството ръководство”, добавя Фабиан.

Повече от 70 журналисти напуснаха Index в петък, защото вече не могат да работят независимо от външен натиск
Повече от 70 журналисти напуснаха Index в петък, защото вече не могат да работят независимо от външен натиск

Какво се случи?

Дул беше уволнен в сряда, след като месец по-рано алармира, че независимостта на изданието е в тежка опасност, заради плановете на собствениците да освободят всички журналисти и да ги наемат като външни автори и доставчици на услуги на редакцията. Според журналистите това би означавало те да загубят контрола върху публикуваното съдържание и свободата си да пишат независимо.

В отворено писмо, публикувано в петък, журналистите заявиха, че:„Редакционната колегия смята, че условията за независима работа вече не са налице и е инициирала прекратяването на своята работа“.

Оттеглянето на редакционното ръководство повлече масовите оставки в Index.hu, а те на свой ред предизвикаха многохилядна демонстрация в Будапеща в петък в защита на свободата на словото.

Журналисти и граждани излязоха на протестно шествие, което прекоси града и стигна до кабинета на премиера Виктор Орбан. Организиран от опозиционното движение “Моментум”, протестът не издигна политически искания. Но лидерът на “Моментум” беше цитиран да казва, че поведението на журналистите е пример за морална твърдост.

Журналисти от новинарския сайт чакат на опашка, за да подадат оставки
Журналисти от новинарския сайт чакат на опашка, за да подадат оставки

“Ние искаме да изградим една Унгария от смели хора, страна със свободни медии, с безпристрастни обществени медии, с независима академия на науките, една страна с Централноевропейски университет и с Index”, заяви пред събралите се на площад “Свети Георги” в Будапеща Андраш Фекете-Гьор.

„Не е задължително да сме тук, защото ни харесва Index, но сега сме в етап, в който достъпът до информация е застрашен“, каза 30-годишният участник в протеста Ищван пред агенция “Ройтерс”.

Какво е Index.hu за унгарците?

Според Саболч Панeй, който е част от мрежата за разследваща журналистика в страните от Вишеградската четворка VSquare, загубата на новинарския сайт за унгарците, ще е “все едно световната публика да загуби CNN, американците “Ню Йорк Таймс” и “Вашингтон поуст”, а британците Би Би Си и вестник “Гардиън”.

“За много унгарци Index.hu е интернет”, казва Паней. По официални данни половината от прочитанията в новинарските медии в Унгария, извън проправителствените, се пада на Index.

“Въпреки че някои разследвания бяха направени от други медии, те не биха имали същия ефект, ако Index не ги цитира и препечатва. Читаемостта, влиянието и възможността да определя дневния ред бяха безпрецедентни”, казва Паней.

При население от 10 милиона в Унгария, Index има по 1 милион индивидуални посещения дневно. Затова опитите за овладяването му са били постоянни.

Саболч Паней, който е работил в Index до 2018 г., казва, че слуховете за изкупуването на медията са били постоянни.

Последният опит за овладяване минава през рекламната агенция на изданието, която осигурява повечето от приходите на Index. На 31 март дял от нея се придобива от един от приближените на премиера Орбан бизнесмени Миклош Васили. Според публикации в унгарски медии, негов приближен е автор на идеята за обезличаването на гласа на журналистите, който доведе до днешната криза.

Агнес Урбан, директор на мозъчния тръст “Мертек медиа монитор”, коментира тогава, че целта на хората около премиера Орбан не е да се затвори Index, а да се превземе отвътре.

Засега не е ясно каква ще е съдбата на Index, който остана без екипа си. Не е известно и какво ще се случи с напусналите журналисти, но някои анализатори изразяват надежди, че те ще създадат нова независима медия. Засега напусналите са си направили страница във Фейсбук, която през уикенда натрупа над 220 хиляди последователи.

Реакциите

Разправата с новинарския портал предизвика множество реакции в Европа.

Унгарският външен министър Петър Сиярто заяви, че правителството му е изправено пред „неверни обвинения“ по отношение на заплахите за медийните свободи.

“Как държавата ще се намеси в решенията на медия, която е частна собственост?“, учуди се Сиярто на пресконференция в четвъртък по време на посещение в Португалия.

„Index беше последната медия, която притесняваше правителството до такава степен“, казва пред Ройтерс Питър Уй, който е съосновател на новинарския сайт през 1999 г. Той напусна през 2011 г. поради засилване на натиска от партията на Орбан “Фидес”.

„По-малко се набива на очи, но системата озаптява не само заглавия, но и ... рекламни агенции ... Правителството контролира по един или друг начин три четвърти от рекламния пазар“, каза Уй. „Това е държавен пазар.“

Асоциацията на международната преса (API) в Брюксел определи случилото се като “атака на Фидес срещу свободата на медиите”. Организацията изрази солидарност с журналистите, включително шестчленния кореспондентски екип към европейските институции, който е сред напусналите.

Третата по големина парламентарна група в Европейския парламент “Обнови Европа” излезе с нарочна декларация, в която призовава Европейската комисия и Съвета на ЕС “най-накрая да започнат разследване за собствеността върху медиите и концентрацията, както и за медийния плурализъм в Унгария”.

Групата апелира Европейската народна партия, в която членува Фидес, “да спре да защитава премиера Виктор Орбан” и обявява, че ще подкрепи сделката за европейския бюджет до 2027 г. “само ако има солидни гаранции, че европейските фондове ще бъдат обвързани с ефективен и цялостен механизъм, гарантиращ върховенството на правото”.

Междувременно Европейската комисия не успя да обясни, защо нейно разследване за правомерността на държавната помощ, отпусната от унгарското правителство на някои медии, продължава четвърта година. Говорител на Комисията не можа да уточни кога то би могло да приключи.

Унгария е поставена в група от 11 европейски държави, сред които и България, в които медийният плурализъм е застрашен със среден риск според последния доклад на Европейската комисия, публикуван в петък. Унгария е на 89-о място в класацията на неправителствената организация “Репортери без граници” за свободата на медиите. В нея България е на 111-о място от общо 180 държави.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG