Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо не подават оставка


Управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" отказа да подаде оставка с мотивите, че нямат алтернатива, че държавата може да бъде "счупена", както и заради "опасност" от служебно правителство на президента Румен Радев
Управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" отказа да подаде оставка с мотивите, че нямат алтернатива, че държавата може да бъде "счупена", както и заради "опасност" от служебно правителство на президента Румен Радев

Защо управляващите не подават оставка? Този въпрос си задават както тези, които протестират и настояват Бойко Борисов да си ходи, така и всички останали, които наблюдават отстрани и търсят обяснение за случващото се.

Свободна Европа потърси коментарите на политолога и преподавател в Софийския университет “Св. Климент Охридски” Огнян Минчев и неговия колега политолог, преподавал история и политически науки в Американския университет, Явор Сидеров. Обясненията на експертите са поне три:

- първо, защото подаване на оставка сега ще означава, че следващите избори ще бъдат организирани и проведени не от управлението на ГЕРБ, а от служебното правителство на излъчения от БСП президент Румен Радев;

- второ, защото няма причина едно правителство, което е избрано легитимно и все още има мнозинство в Народното събрание, да се откаже от мандата си под натиск;

- трето, защото някои изказвани досега позиции от президента Радев в полза на руските интереси, правят евентуално негово правителство по-рисково в геополитически план.

България е в състояние на всекидневни протести от 9 юли. Причина за тяхното начало станаха илюстрираното с видео влияние на ДПС върху държавните институции, както и последвалото претърсване на кабинети в президентството, извършено от прокуратурата и полицията.

Исканията на гражданите от първите дни досега са за оставка на правителството на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. И Борисов, и Гешев обявиха, че няма да подадат оставки. В опит за разграничаване от ДПС, премиерът смени министрите на финансите, вътрешните работи и икономиката.

"Ще счупят държавата"

“Останалите, искащи властта, са доказали, че не могат да се справят”, каза Бойко Борисов. Той прогнозира, че други управляващи "ще счупят държавата". Премиерът предупреди, че предстоят тежки месеци на криза, както и разпределяне на европейски пари, за което е необходимо правителството да остане. Критиците на властта пък тълкуват това като нежаление за раздяла с властта, виждат поети ангажименти към ДПС, както и желание за контрол над разпределянето на средствата, които ще постъпят от бюджета на ЕС за справяне с последиците от COVID-19.

Според Явор Сидеров ГЕРБ не искат да дадат властта заради нежеланието им да отстъпят на друг организирането на избори.

"Напуснаха ги много хора, Цветанов се опитва да отчупва парчета от тях. Трябва им време".

“Управляващите искат да организират изборите, така както е изгодно за тях. Това няма да е особено лесно в отсъствието на човек като Цветанов. Премиерът неслучайно каза, че след вота ще се върне да си оправя партията и ще остави кормилото на държавата в ръцете на някой друг. Това е крайно необходимо за ГЕРБ, тъй като организационно те са силно разклатени. Напуснаха ги много хора, Цветанов се опитва да отчупва парчета от тях. Трябва им време, да се явят на редовни избори по-организирано“ коментира Сидеров.

Според Огнян Минчев обяснението е по-просто и то важи за всяко едно правителство, което отказва да се раздели с властта.

“Няма никакво съмнение за това защо едно правителство може да не желае да подаде оставка. Това е една единствена причина – то желае да остане на власт, има парламентарна подкрепа и не желае да предаде властта си на алтернативно правителство”, казва Минчев.

Според Сидеров тезата, която все повече се налага от опозицията, че Борисов иска да запази контрола над разпределението на средствата от ЕС, също не бива да се отписва.

“Просто трябва да се следи какво се прави. От правителството, включително вицепремиерът Дончев, обявиха, че парите ще бъдат разпределяни по различен, по-прозрачен начин. Със сигурност дори под прожектора на протестите и зоркия поглед на опозицията, във всичките и бои, злоупотреби ще има. Невъзможно е в система, построена на принципа на злоупотреби, да няма такива и сега”, обяснява той.

Вариант "служебно правителство"

Според експертите тезата на правителството за “опасността” от управление на служебен кабинет е донякъде оправдана. Огнян Минчев описва рисковете така:

“На първо място са възгледите на президента, многократно демонстрирани във връзка с геополитически позиции на България. В продължение на години той на практика осъществява пропаганда дейност в полза на Русия и руските интереси, което е риск за българската принадлежност към европейския и атлантическия свят. Втората причина е, че българското президентство по принцип е слаба институция, с малко правомощия. При президента Радев, в административен и чисто политически план, президентството има нисък капацитет за осъществяване на политическа дейност”, казва Минчев.

Според него има и трета предпоставка, свързана с пандемията и общата световна нестабилност. В някои държави вече бяха отложени избори, за да се избегне струпване на хора. Според Минчев евентуално оставане на служебно правителство по-дълго заради пандемията, без действащ парламент и политически структури, може да доведе до "всевластие на президента".

“Всички тези факти подпомагат твърдението на правителството, че към момента са безалтернативни”, казва Минчев.

Според Сидеров вариант с управление на служебно правителство няма да е добър за ГЕРБ и ще ги оголи за удари от страна на Румен Радев, с който партията на Борисов е в открита вражда. Той все пак смята, че по-големият удар за управляващите би било самото предаване на властта.

“Не мисля, че служебното правителство, с ограничените си правомощия и ограничения си времеви хоризонт, може да разклати ГЕРБ толкова, колкото излизане от властта и изпускането на контрола над ключови министерства и парични потоци. Това е истинският проблем – това не е партията от преди 4 или 8 години в подем – мощна, оптимистична, с приповдигнат министър-председател. Това е партия, която тепърва ще търпи пасиви и, ако тя не е във властта, ще пострада много. Това го показаха и редица партии във времето”, казва Сидеров.

Какво показаха промените в кабинета

Ремонтът, който беше извършен в правителството, също е част от сюжета, свързан с оставането на власт на правителството. Според Огнян Минчев този “ремонт” цели да покаже както на протестиращите, така и на тези, които не са по площадите, че правителството ще остане на власт. Цели се също и демонстрация на “желание и възможност” да бъдат отстранени тези, “за които почти публично се знае и се счита, че част от олигархична мрежа, стояща зад настоящото управление, както и зад всяко управление в последните 15 години”. По неговите думи очакванията за промени са били много по-големи и няма да се окажат достатъчни от гледна точка на протеста.

“Каквито и промени да бъдат направени, доколкото те не са свързани с безусловно подаване на оставка, протестът няма да бъде удовлетворен."

“Каквито и промени да бъдат направени, доколкото те не са свързани с безусловно подаване на оставка, протестът няма да бъде удовлетворен. Oт тази гледна точка е почти излишно да се правят опити за удовлетворяването на неговите искания. По отношение на обществеността като цяло, още преди да започне протестът, аз и мои колеги сме правили извода, че управлението е до голяма степен изтощено. Има сериозни натрупани резерви и напрежения, но от друга страна аргументът в подкрепа на управлението е липсата на структурирана политическа алтернатива“, казва Минчев.

Явор Сидеров също смята, че изборът на сменените министри е знак, че борбата на правителството ще бъде докрай и оставката няма да бъде дадена лесно.

“Когато губиш основна фигура като Горанов, толкова време несменяем, и заменен с опитен бюджетар като Ананиев, това е знак. Ананиев беше поставен в здравеопазването в опит за изграждане на нова система, но се провали и беше върнат там, където му е мястото. Този ход заедно с назначаването на новия министър на вътрешните работи и Костадин Ангелов, който е известен като неформален член на ГЕРБ и силен поддръжник на правителството, в здравеопазването, показва, че оставка не се готви”, казва той.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG