Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как реплика на журналист от bTV, извадена от контекст, се превърна в "новина"


Паразитни реплики, произнесени непосредствено преди включване на живо в bTV Новините на Канна Рачева, провокираха атака срещу журналистката и телевизията от политически активисти и медии.

В сряда Канна Рачева се включи, за да покаже протеста пред Съдебната палата в столицата. Тя обяви видеоматериал и веднага след края му се появи отново на екран за обобщаващи думи. Точно тогава се чу репликата: “Аз за протести в чужбина не знам. Ще си измисля”. Включването завърши с думите “Доста хора са се събрали на протести и в основните градове на Централна и Западна Европа”.

Вестник “24 часа” беше сред първите, които превърнаха в новина репликите на Канна Рачева. Малко преди 20 часа изданието публикува информация със заглавие “Канна Рачева по bTV на живо: Аз за протести в чужбина не знам, ще си измисля”.

Новината беше разпространена в рамките на 30 минути в редица групи, подкрепящи ГЕРБ, както и от политици. Сред първите, които реагираха в социалните мрежи беше пиарът на ГЕРБ Никола Николов с коментар: “Новият слоган на bTV Новините - измисли си го! Вижте и чуйте!”.

Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков написа: “Така де. То да беше само тази измишльотина…”. Депутатът от управляващата партия Десислава Атанасова публикува пост: “Измисляне на протести. Божков тв/информиран... един Бабикян разлика”.

“Гафът” беше популяризиран и от групата “Българските тираджии”, както и групата за “Подкрепа за главен прокурор Иван Гешев”. С гражданска позиция излезе и попфолк изпълнителката Преслава, която публикува сред почитателите си въпроса “Свобода на словото или на лъжите?”.

Канна Рачева обясни с пост във Фейсбук, че “по време на жива връзка често не знаем как да си завършим изреченията, чакаме информация до последно. И тази вечер, докато се уточнявах с продуцента, не знаех никакви подробности за протестите в Централна и Западна Европа и нямах идея какъв ще е финалът на моята жива връзка”. Тя уточни, че това са нормални неща и че “не се налага да обяснявам дали „си измислям“ информация или не…”.

Директорът на “Новини и актуални предавания” в bTV Венелин Петков също реагира със статус и колаж във Фейсбук. “Един маркуч, много дюзи, същата кафява течност. По инфлуенсърите ще ги познаете”, написа Петков.

Атаката срещу Канна Рачева идва дна фона на засилен натиск върху телевизията, в която тя работи.

През май премиерът Бойко Борисов два пъти атакува журналисти от бТВ. Първо в средата на май той нарече телевизията „Божков ТВ“, а по-късно се скара на кореспондентка заради зададен въпрос. От телевизията излязоха с позиция, в която определиха изказванията на Борисов като „неверни твърдения“.

В началото на юни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува производство за проверка на евентуално нарушение, извършено от "бТВ Медия Груп". От комисията проверяват дали телевизията е престъпила общата забрана за нелоялна конкуренция по повод на договор с Българския спортен тотализатор.

Сигналът беше подаден през май от собственика на конкурентната Нова телевизия Кирил Домусчиев, който също публично нападна бТВ. От антимонополната комисия обаче посочват, че в сигнала си той се позовава на сайта „Блиц“, който формално не е собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски, но следва редакционната политика на неговите издания.

В същата седмица ръководителката на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова заяви, че бизнесменът с повдигнати над 18 обвинения Васил Божков е посещавал офиса на ГЕРБ заедно с изпълнителния директор на бТВ Флориан Скала. Там те са провели среща с Борисов. От бТВ потвърдиха за такава среща, която се е състояла по време на преговорите между телевизията и Божков за рекламен договор с „Национална лотария“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG