Връзки за достъпност

Извънредни новини

Афганистанското разузнаване съобщи, че високопоставен лидер на „Ислямска държава“ е убит


Асадулала Оракзай
Асадулала Оракзай

Разузнавателната служба на Афганистан съобщи, че специалните сили са убили висш лидер на разузнаването на терористичната група „Ислямска държава“.

Афганистанската национална дирекция за сигурност заяви късно в събота , че Асадулала Оракзай - който е заподозрян за участие в множество убийствени нападения срещу афганистански военни и цивилни цели – е бил убит при операция близо до източния град Джалалабад. Не се уточнява кога е станало това.

Организацията на обединените нации предупреди наскоро в доклад, че въпреки военните загуби „Ислямска държава“ остава достатъчно силна да организира големи нападения и че разчита да привлече още бойци сред противниците на споразумението между талибанските бойци и САЩ.

Междувременно прекратяването на огъня между правителствените и талибанските бойци договорено в петък, за да съвпадне с мюсюлманския празник Ид, като цяло се спазва, подхранвайки надеждите, че скоро може да започнат дългоочакваните мирни преговори.

Споразумението между САЩ и талибаните, сключено през февруари, предвижда ангажимент от страна на талибаните да предотвратяват подготовката на територията на Афганистан на атаки срещу САЩ и техни партньори от страна на „Ал Кайда“ и други терористични групи.

Афганистанският съвет за национална сигурност съобщи в неделя в Туитър, че властите са освободили 317 талибански затворници на 31 юли за мюсюлманския празник Айд ал Адха. Така общият им брой достигна 4917. По-рано президентът Ашраф Гани нареди да бъдат освободени като жест на добра воля 500 талибански затворници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG