Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защо СЗО се връща в Туркменистан - единствената “чиста” от COVID-19 държава


Жени със защитни маски, заснети на улицата в Ашхабад.
Жени със защитни маски, заснети на улицата в Ашхабад.

Световната здравна организация (СЗО) се подготвя за нова мисия в Туркменистан, след като юлското посещение не удовлетвори никого.

Правителството в Ашхабад все така отказва да признае, че в страната има епидемия от коронавирусна инфекция, превръщайки Туркменистан в единствената страна в света, официално незасегната от пандемията.

Регионалният директор за Европа на СЗО Ханс Клюге, съобщи в Twitter, че Туркменистан е готов да позволи на втора мисия на организацията да събере проби, които да тества в лабораториите си.

Клюге добави, че генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус е обсъдил с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимохамедов "сериозните опасения за случаите на пневмония, които са негативни за COVID-19".

В страната се съобщава за големи огнища на пневмония. Това е същата инфекция, която властите в Казахстан и Киргизстан свързват с коронавируса, но туркменските чиновници продължават да омаловажават и да отхвърлят информациите, тъй като не са свързани с COVID-19.

Мисията на СЗО в Туркменистан през юли разочарова мнозина. Тя беше отлагана около 10 седмици, което според някои позволи на туркменските власти да “нагласят” местата, които екипът на СЗО посети. На експертите не беше позволено да видят пациентите или действителното състояние на здравеопазването.

Затова не беше изненада, когато група демонстранти се събраха пред офиса на здравната агенция във Вашингтон на 29 юли с плакати “СЗО лъже, хората умират”, “Спрете диктатора".

Независими медии като Khronika Turkmenistana, Turkmen.news и туркменската служба на Свободна Европа Azatlyk съобщават, че здравната система на Туркменистан е претоварена и че има недостиг на лекарства, оборудване и легла за всички болни.

Все повече медицински работници се заразяват, защото малцина от тях разполагат с подходящото защитно облекло и трябва сами да си го купуват. Тези, които отказват да работят, рискуват да загубят лиценза си да практикуват медицина.

Броят на смъртните случаи, дължащи се на симптомите, подобни на COVID-19, се увеличава, а заедно с това и броят на гробовете. Съобщава се, че властите настояват новите гробни места да бъдат без паметници или други знаци, а на хората е забранено да се събират за погребения.

След въвеждането на правилата имаше съобщения, че телата на тези, които вероятно са умрели от COVID-19, са били изнасяни от болниците след залез слънце и откарвани на гробищата за погребване през нощта.

Туркменските държавни медии не съобщават за това, но е възможно обяснение защо шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус лично участва във видеоконференцията с Бердимохамедов, подчертавайки значението на сътрудничеството на Туркменистан с международната организация.

Туркменските държавни медии предадоха по друг начин същността на разговора между Клюге, д-р Тедрос и Бердимохамедов, съобщавайки, че служителите на СЗО са се консултирали с президента на Туркменистан и са се съгласили с него за „необходимостта от увеличаване на международното сътрудничество, насочено към съвместна борба с разпространението на остри инфекциозни болести. "

Според съобщенията Бердимохамедов, който е зъболекар по образование, е предложил на Тедрос и Клюге своите съвети как най-добре да се преборят с глобалната пандемия.

И докато Клюге пише, че "президентът се съгласи", това не означава, че мисията на СЗО ще се върне скоро в Туркменистан. Последният опит отне повече от два месеца за координация и, както Eurasianet съобщи, дори ако екипът на СЗО пристигне в Туркменистан, „не може да се изключи, че властите ще измислят начини за увековечаване на фикцията си“.

Туркменските власти - и по-специално Бердимохамедов, рекламират изгодното местоположение на страната като кръстопът на евразийския континент и център на търговията. За Бердимохамедов дори се твърди, че е написал книга „Туркменистан е сърцето на Големия път на коприната“. Ако това е вярно, тогава как този кръстопът е успял да избегне коронавируса, който засегна всички държави на север, юг, изток и запад?

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG