Връзки за достъпност

Извънредни новини

96 са новите случаи на COVID-19 в България. Затягат мерките на Западните Балкани


96 души са диагностицирани с коронавирусна инфекция за изминалото денонощие в България, сочат данните в Националната информационна система. За последните 24 часа са направени 3402 PCR теста.

Случаите на COVID-19, доказани до момента, са общо 15227. Излекувани са вече 10322 души, 40 от тях през изминалите 24 часа.

Пациентите, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 743. От тях 74 се намират в интензивни отделения. Националната информационна система показва, че лицата медицински служители, при които е доказана коронавирусна инфекция у нас, са общо 832. Един нов случай на медицинска сестра е регистриран през последното денонощие.

От началото на пандемията до момента 545 души са загубили битката с вируса в страната. Повече информация за развиетието на пандемията може да намерите в блога Коронавирусът COVID-19 в България - факти и дати.

Близио 23 милиона души в света са заразени с коронавирус. Починалите вече са 800 000 души, показват данните на американския университет "Джонс Хопкинс". На първо място по брой починали са САЩ със 175 429 смъртни случая, следвани от Бразилия (113 358) и Мексико (59 610). Можете да следите и интерактивната карта разпространението на пандемията по света.

Световната здравна организация (СЗО) изрази загриженост от нарастването на броя на заразените в страните от Западните Балкани. Според организацията през лятото районът е станал своеобразно огнище.

Хърватия въведе повторно част от ограниченията за борба срещу разпространението на коронавируса. Рязкото увеличение на новите случаи в последно време доведе до отлив на чуждестранните туристи, съобщи ДПА. Кафенетата и баровете ще приемат посетители само в откритите си зони, ограничения има и за посетителите на тържества. Туризмът е най-важният сектор на Хърватия и генерира над 20% от икономиката на страната.

В Англия беше засилен контролът на спазването на епидемичените мерки. Полицията ще може да налага глоби в размер до 10 000 паунда на организаторите на нелегални събирания на повече от 30 души в условията на пандемията от COVID-19, съобщи БНР. Решението беше взето на фона на обявеното затягане на мерките след зачестилите случаи на заразяване с коронавирус в Северозападна Англия. В няколко населени места беше наложена частична карантина.

Полицията съобщи, че откакто са влезли ограниченията заради пандемията, са били разпръснати стотици нелегални сбирки. Министърът на вътрешните работи Прити Пател заяви, че такива събирания са опасни и организаторите им проявяват очевидно нехайство за сигурността на останалите. „Ще бъдем безкомпромисни с това малцинство, което смята, че е над закона“, каза Пател. Увеличава се и глобата за неносене на маски на 100 паунда, а при повторно нарушение тя ще скочи на 3 200 паунда.

Междувременно сър Марк Уолпорт, член на правителствената група от научни съветници за извънредни ситуации, направи прогноза, че коронавирусът ще продължава да съществува завинаги в живота на човечеството под някаква форма. Това се различава от изразеното по-рано мнение от ръководителя на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, че се надява светът да се справи с пандемията до две години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG