Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е заявила 2,3 милиона дози ваксина срещу COVID-19


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов

България е заявила 2 300 000 дози от ваксината срещу COVID-19, които ще получи, когато тя бъде създадена и премине през изпитанията за безопасност, каза здравният министър Костадин Ангелов. Те са предназначени за уязвимите групи от населението – хората над 65-годишна възраст, такива с хронични заболявания и служителите на първа линия.

Заявката на страната е в рамките на споразуменията, които Европейската комисия (ЕК) договаря с фармацевтични компании от името на държавите членки на Европейския съюз.

„Българското правителство е направило сметка за уязвимите групи от хора, които са най-застрашени. Това са хората над 65-годишна възраст, това са хората, които имат хронични заболявания, това са всички служители на първа линия. Тяхната цифра е малко над 2 милиона. Такива са и нашите квоти, които сме заявили за доставянето на тази ваксина и в момента, в който тази ваксина издържи всички тестове и бъде регистрирана в Европейската агенция (по лекарствата – б.р.), тази ваксина ще бъде осигурена за българските граждани“, каза здравният министър в петък по време на посещение в Стара Загора.

Ваксината за коронавируса няма да бъде задължителна и ще бъде безплатна за хората, които искат да си я поставят, допълни Ангелов.

„Тогава, когато бъде създадена такава ваксина, тя ще бъде абсолютно безопасна за българските граждани. Тя няма да бъде задължителна. Тази ваксина ще се поставя абсолютно доброволно, по желание на всеки български гражданин. Тя ще бъде безплатна за всички, които пожелаят да си сложат тази ваксина“, каза министърът.

Досега ЕК е сключила предварителни споразумения с четири фармацевтични компании за доставка на ваксини срещу COVID-19, които държавите членки ще могат да си купят, ако ваксините бъдат одобрени за продажба в ЕС. Резервирани са над 1 милиард дози от бъдещите ваксини, разработвани от Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, AstraZeneca и CureVac.

В петък германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че Еврокомисията работи за сключването на още споразумения.

Европейският съюз иска да осигури ваксини срещу COVID-19 за поне 40% от населението си, съобщи по-рано Ройтерс, като се позова на документ, одобрен от здравните експерти на съюза, както и на Великобритания, Швейцария, Норвегия и балканските държави извън ЕС. Според документа „приоритетни“ за ваксиниране са над 200 млн. души от общото население от над 450 млн. - сред тях възрастни, хора с хронични болести и здравни работници.

Нови 157 случая на коронавирус в България

Новите диагностицирани случаи на коронавирусна инфекция в България са 157 при направени 6337 PCR теста, сочат данните на Единния информационен портал в събота. В болници се лекуват 712 пациенти с COVID-19, от които 59 са в интензивни отделения.

За последните 24 часа са починали 9 пациенти с вируса. Като излекувани са регистрирани 187.

От началото на епидемията в България са диагностицирани общо 16 065 души с коронавирусна инфекция. Активните случаи до момента са 4231. Възстановили са се 11 231 пациенти, а починали са 603.

България отговори на кризата с коронавируса с въвеждането на извънредно положение от 13 март до 13 май тази година. Впоследствие мерките за противодействие на епидемията бяха рахлабени. В момента е в сила извънредна епидемична обстановка, която ще продължи до края на септември.

Повече информация за развиетието на пандемията ще намерите в блога Коронавирусът COVID-19 в България - факти и дати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG