Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Срам!" Арести на многохилядния "Марш за мир и независимост" срещу Лукашенко


Протестът на 30 август в Минск
Протестът на 30 август в Минск

С арести започна „Маршът за мир и независимост“ в столицата на Беларус в неделя, на който десетки хиляди хора за пореден път поискаха оставката на президента Александър Лукашенко.

Задържани са поне 125 души. Те бяха отведени от жандармерията с бусове за превоз на затворници под викове „Срам!“ от протестиращите.

Протестът е 22-и пореден след изборите на 9 август, когато Лукашенко спечели шести пореден мандат като държавен глава. Протестиращите смятат резултатите от изборите за манипулирани. Европейският съюз и други международни организации също не признават резултатите.

Протестираща в Минск
Протестираща в Минск

През първите 4 дни на демонстрации в Беларус, полицията задържа близо 7 000 души, имаше и стотици ранени. Полицаите използваха гумени куршуми, гранати и палки срещу хората. Най-малко трима протестиращи починаха. Свидетелства за побоите и издевателствата над хората напълниха социалните мрежи и чуждите медии.

Редица държави осъдиха насилието над протестиращи. Европейският съюз реши да наложи санкции на до 20 представители на властта в Беларус, за които се смята, че са отговорни за изборни измами и репресии срещу протестиращи.

Многохилядния "Марш за мор и независимост" в Минск
Многохилядния "Марш за мор и независимост" в Минск

Преди протеста в неделя Министерството на вътрешните работи на Беларус предупреди гражданите да не участват в неразрешеното мероприятие. Полицията огради с метални огради през нощта срещу неделя площад „Независимост“ в центъра на Минск, където се събират протестиращите.

Властите препоръчаха на журналистите, които отразяват събитието, да стоят поне на 100 метра от протестиращите „за тяхна собствена безопасност“.

Преди ден беларуският Съвет за сигурност отне акредитациите на поне 17 журналисти от международни медии, които отразяват протестите. Засегнати бяха четирима журналисти от беларуската служба на Радио Свободна Европа, един от телевизия Current Time, съвместен проект на Радио Свободна Европа и „Гласът на Америка“, и по двама от британската обществена медия Би Би Си, от германската телевизия ARD, от информационните агенции Ройтерс и Франс прес.

Министерството на външните работи на Беларус посочи като причина за отнемане на акредитациите съображения, свързани със сигурността.

Много служители на реда бяха изкарани на улиците срещу протестиращите
Много служители на реда бяха изкарани на улиците срещу протестиращите

В неделя пресслужбата на руското президентство съобщи, че Лукашенко ще се срещне в следващите седмици с руския си колега Владимир Путин. Путин подкрепи Лукашенко и призна изборите в Беларус за легитимни. Преди дни той каза, че Русия ще създаде резерв от специални части, които „при нужда“ да се намесят в Беларус. Той уточни, че засега няма нужда от навлизане на тези сили в страната, докато „екстремистките елементи в Беларус не минат границата и не започне вандализъм“.

Самият Лукашенко смята, че протестите са предизвикани от САЩ и Европа, и посочи като конкретни подбудители балтийските страни, Полша и Чехия. Той каза, че ако се наложи, ще използва армията срещу хората на улиците.

"Ще те заровим в гората". Разказ за побоя и заплахите в беларуските арести
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG