Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов вярва, че ще събере 120 подписа за конституцията. Президентът има собствен проект за основния закон


Премиерът Бойко Борисов е уверен, че ГЕРБ ще съберат 120 подписа за внасянето на проекта за конституция в Народното събрание. Малко по-късно президентът Румен Радев обяви, че има собствена версия на основния закон и отново призова за оставка на правителството
Премиерът Бойко Борисов е уверен, че ГЕРБ ще съберат 120 подписа за внасянето на проекта за конституция в Народното събрание. Малко по-късно президентът Румен Радев обяви, че има собствена версия на основния закон и отново призова за оставка на правителството

До утре ГЕРБ ще събере нужната подкрепа, за да внесе в парламента проекта си за нова конституция, каза премиерът Борисов по време на обиколка в района на Враца. Новината дойде, след като БСП и ДПС отказаха да подкрепят идеята, а от ВМРО първо поставиха условия, за да дадат своя глас, но във вторник казаха, че предпочитат да се проведе референдум за текстовете.

За да внесе проект за изменение на основния закон ГЕРБ има нужда от 120 парламентарни гласа измежду 240 народни представители. До този момент управляващите могат да разчитат само на 101 гласа.

Президентът Румен Радев също има проект за нова конституция, стана ясно от реч на държавния глава при откриването на учебната година във Военната академия "Георги Стойков Раковски".

Радев не посочи детайли, като се аргументира с това, че не иска да се включи в дебата преди правителството и главният прокурор да подадат оставка. Той обеща да инициира експертен разговор по темата веднага след това.

"Народните представители по Конституция изпълняват волята на народа. Затова следва те да се съобразят с тази воля, а тя е ясна – оставки, служебно правителство, честни избори и ново доверие", каза Радев по време на откриването на учебната година във военната академия “Георги Раковски“.

По негови думи ситуацията на улицата, както и социологическите проучвания подкрепят твърдението му, че гражданите искат промяна. Той добави, че проваленият кабинет на Борисов не може да води конституционни дебати и отправи молба към народните представители да не гласуват за евентуален експертен кабинет.

Антиправителствените протести в България започнаха на 9 юли, два дни след като лидерът на "Демократична България" Христо Иванов беше прогонен от гардове на НСО от плажа в близост до имота на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Два дни по-късно президентът Румен Радев потвърди, че охранителите в парка "Росенец" са от Националната служба за охрана. На следващия ден представители на прокуратурата влязоха в президентството и задържаха двама съветници на държавния глава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG