Връзки за достъпност

Извънредни новини

Поне 35 души са арестувани, сред тях и политически лидер. МВР ги нарече "криминално проявени и ултраси"


Арестът на съпредседателя на "Зелено движение" Борислав Сандов
Арестът на съпредседателя на "Зелено движение" Борислав Сандов

"Ще го удушите". Арести, лютив спрей и сблъсъци на протеста
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Поне 35 души са арестувани по време на протеста в сряда, нарекъл се "Велико народно въстание". Това съобщи директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Георги Хаджиев.

По думите му 30 от задържаните имат криминални регистрации. Хаджиев посочи, че голяма част от арестуваните са привърженици на партия, чието заличаване прокуратурата е поискала наскоро. Става дума за проруската партия "Възраждане". По време на демонстрацията в сряда се виждаха някои участници с тениски и знамена с логото на партията. По-късно от пресцентъра на партията съобщиха, че председателят Костадин Костадинов е бил арестуван.

От формацията разпространиха съобщение до медиите, в което се твърди, че са задържани седем техни симпатизанти, и че един от тях е бил обект на полицейско насилие.

Арестуван човек на земята
Арестуван човек на земята

Сред задържаните в сряда е и Борислав Сандов, съпредседател на партията "Зелено движение", част от извънпарламентарната опозиционна коалиция "Демократична България". Той е бил в района на паркинга на Българската народна банка (БНБ), когато е арестуван.

Адвокатът на Сандов Калин Ангелов каза пред Свободна Европа, че в заповедта за задържането на политика пише, че той е арестуван съгласно чл. 72, т. 1 от Закона за МВР. Този текст дава право на полицейските органи да задържат човек, за когото има данни, че е извършил престъпление. "В самата заповед обаче словесно е изписано, че е извършено нарушение на обществения ред. Тоест има неяснота", каза защитникът.

Самият Сандов твърди във Фейсбук, че служителите на реда са започнали да пръскат протестиращите с лютив спрей в района, където е бил той, и са издърпали него и други демонстранти на случаен принцип.

На ареста на Сандов реагира Европейската зелена партия - европейското политическо семейство, от което е част "Зелено движение". "Призоваваме за незабавното освобождаване на Борислав Сандов, съпредседател на "Зеленото движение", и на другите членове на партията и на мирните протестиращи, които бяха арестувани пред парламента. Бойко Борисов и българската полиция не трябва да нарушават правото на гражданите да протестират", написа политическата сила в Туитър.

Сандов се намира във Второ районно полицейско управление (РПУ) в София. Рано следобяд там се събраха протестиращи, сред които бяха членове и симпатизанти на гражданско движение БОЕЦ.

По неофициална информация във II РПУ има общо 16 задържани. Арестувани има и в I и IV РПУ.

По-рано столичната полиция съобщи за задържани протестиращи – един, който се е качил върху полицейски автомобил и друг, у когото са открити забранени предмети според полицията.​ По-късно са арестувани още хора, които по думите на директора на СДВР Георги Хаджиев са се опитали да отнемат щитове и други предмети от полицаите.

Движението на ул. „Леге“ беше блокирано за около половин час, след като полицаи задържаха млад мъж, а протестиращи обградиха полицейския бус докато арестуваният беше освободен.

До арестите се стигна след сблъсъци между протестиращи и екипирани с щитове и каски представители на силите на реда. Протестиращи се опитаха да пробият полицейския кордон на няколко места и блъскаха полицейски бусове близо до сградата на БНБ.

Задържане на човек на жълтите павета
Задържане на човек на жълтите павета

Силите на реда използваха лютив спрей срещу протестиращите. Десетки хора пострадаха. Кадрите на арести по време на протеста обиколиха медиите и социалните мрежи. Вижда се как служители на реда влачат и събарят на земята протестиращи, как дърпат главата на човек по време на ареста му.

Срещу екипираните служители на реда бяха хвърляни предмети. СДВР съобщи, че част от униформените са били обгазени с неизвестно вещество и са отговорили като са използвали лютив газ. МВР съобщи, че в болница е откаран служител на жандармерията, който е ударен по главата.

"Срещу полицаите не бяха изправени мирно протестиращи, а криминало проявени и ултраси от провинцията", каза Георги Хаджиев на брифинга в сряда следобяд. По думите му близо 30 полицаи са в болници, а на други 100 униформени на място е оказана помощ заради това, че са напръскани с лютив спрей.

Протестът на площад "Независимост" в сряда посреща началото на есенната сесия на парламента в новата му сграда – ремонтираният бивш Партиен дом. Протестиращите искат оставката на премиера Бойко Борисов и правителството му. Те настояват за оттеглянето от поста на главния прокурор Иван Гешев, за разпускане на парламента и предсрочни избори.

Полицейското присъствие в центъра на София беше засилено от сутринта. Улиците около новата сграда на Народното събрание бяха отцепени.

Протестите започнаха след като на 7 юли лидерът на извънпарламентарната “Да, България” Христо Иванов се опита да стигне с лодка до държавен плаж, но беше избутан обратно в морето от мъже, които не се представиха. Плажът е точно до частен имот, ползван като резиденция от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Ден по-късно президентът Румен Радев каза, че НСО не трябва да охранява Доган и Пеевски, а на следващия ден прокурори и въоръжени полицаи влязоха в сградата на президентската администрация по разследване за търговия с влияние. Тогава Радев призова "Мутри, вън" и същата вечер започнаха всекидневни протести.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG