Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестът от сряда е убедил управляващите да не подават оставка


Депутатът от ГЕРБ Тома Биков каза, че оставка на правителството вече не е въпрос на дебат
Депутатът от ГЕРБ Тома Биков каза, че оставка на правителството вече не е въпрос на дебат

Управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти (ОП) няма да подават оставка и считат дебата по тази тема за приключен. Причина за това решение са станали сблъсъците по време на протестите в сряда, след които 80 служители на МВР бяха ранени, а над 120 участници в протеста бяха задържани.

“След вчерашните ексцесии ние няма да подадем оставка, защото ако това стане, би означавало, че всяко правителство може да бъде свалено от криминалния контингент. За нас този дебат приключи”, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация, подготвена от името на парламентарната група на партията.

Според Биков политическата отговорност за снощните сблъсъци се носи от президента Румен Радев и едни от организаторите от “Отровното трио”. Депутатът каза още, че ескалацията е била цел на организаторите, а нейното лице в сряда вечер са били “платени футболни агитки, които се състоят от представители на криминалния контингент”. От най-голямата парламентарна партия обявиха, че сега на дневен ред излиза дебатът за свикване на Велико Народно събрание.

След двудневни преговори с ВМРО в сряда от партията на Красимир Каракачанов в крайна сметка приеха предложението на ГЕРБ за промяна на основния закон. По този начин управляващите събраха необходимите 120 подписа за внасяне на проекта.

В четвъртък сутринта съпредседателят на ОП Валери Симеонов също изрази подкрепа за действията на полицията и отхвърли възможността за оставка. Пред Нова телевизия той каза, че според него до ескалацията от снощи е могло да не се стигне, ако още в първите дни на протеста се е действало “с по-твърда ръка”.

В събитията от сряда вечер Симеонов посочи два проблема: неовладяно футболно хулиганство и “неконтролирано разпространение на дрога на футболни мачове”. На въпрос кой е отговорен за състоянието на футболните агитки и кой трябва да действа, след като организаторите им са известни, съпредседателят на ОП отговори, че това е работа на полицията и органите за борба с футболното хулиганство. Той намекна също, че хулиганите са били платени от укриващия се в Дубай Васил Божков.

“Вчерашният протест беше фиаското на амбициите на президента да овладее изпълнителната власт и да спечели следващите избори”, каза още Симеонов.

Идентични изказвания направиха още депутатите Десислава Атанасова от ГЕРБ и Александър Сиди от ОП.

Протестите в България започнаха, след като на 7 юли лидерът на извънпарламентарната “Да, България” Христо Иванов се опита да стигне с лодка до държавен плаж, но беше избутан обратно в морето от мъже, които не се представиха. Плажът е до частен имот, ползван като резиденция от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Ден по-късно президентът Румен Радев каза, че НСО не трябва да охранява Доган и Пеевски, а на следващия ден прокурори и въоръжени полицаи влязоха в сградата на президентската администрация по разследване за търговия с влияние. Тогава, по време на първия протест, Радев призова: "Мутри, вън!"

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG