Връзки за достъпност

Извънредни новини

Десислава Ахладова замени Данаил Кирилов като министър на правосъдието


Новият министър на правосъдието Десислава Ахладова беше част от политическите кабинети на двамата си предшественици в настоящото правителство - Цецка Цачева и Данаил Кирилов

Парламентът гласува оставката на Данаил Кирилов като министър на правосъдието и одобри предложението неговото място да бъде заето от досегашния му заместник Десислава Ахладова.

Тя беше представена от вицепремиера Екатерина Захариева.

“Надявам се да оправдая доверието ви”, каза тя пред народните представители.

По време на гласуването не стана явно какви са мотивите за оставката на Данаил Кирилов. Единственото изказване преди вота направи депутатът от БСП Крум Зарков който каза, че е важно да се знае дали министърът на правосъдието се сменя "защото не може да пише във Фейсбук или защото не може да пише конституция".

Кирилов подаде оставка преди седмица след като беше специален гост на националното съвещание на прокуратурата, свикано от главния прокурор Иван Гешев.

След това той отговори на репортерски въпроси. Пред журналисти Кирилов засегна най-разнообразни теми от авторството на проекта за конституция на ГЕРБ до руската конституция, която по думите му служи за модел в частта за човешки права в основните закони на седем държави.

На пресконференция след гласуването за назначението ѝ Ахладова каза, че електронното правосъдие ще бъде един от приоритетите ѝ. Тя посочи като един от успехите на министерството й това, че "всички 6 показателя по Механизма за сътрудничество и оценка бяха изпълнени задоволително”.

Ахладова е завършила специалност “Право” в Югозападния университет “Неофит Рилски“ в Благоевград.

Тя започва кариерата си като младши съдия в Окръжен съд – Перник през 1999 г. Година по-късно вече е съдия в Районен съд Перник, а между 2004 и 2014 г. е зам.-административен ръководител в него, а от 2014 г. до 2017 г. е и негов председател.

През 2017 г. Висшия съдебен съвет я избира за административен ръководител на Административен съд – Перник.

През май 2017 г. тя попада в политическия кабинет на тогавашният министър на правосъдието Цецка Цачева, която подаде оставка след скандалите около “Апартаментгейт”.

Ахладова беше свързвана с едно от спорните кадрови решения на ВСС. Тя беше от избраните след промените в Закона за съдебната власт, а при избора ѝ мнозинството в Съдийската колегия я назначи, въпреки изричното законово изискване на него да бъде избран изпълняващият длъжността ръководител на Административен съд-Перник Ивайло Нинов.

Тогава кадровиците не се съобразиха с изискването, че за председател се избира съдия от същото ниво на съответния съд или по-високо такова. Ахладова каза, че не вижда нищо скандално в назначението си, което по нейни думи е трябвало да стане по старите разпоредби.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG